Denník N

High 5ive: Ateliér, mesto, mýtus. Navštívte životné dielo Anselma Kiefera

Foto - Anselm Kiefer
Foto – Anselm Kiefer

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Pracuje na ňom vyše tridsať rokov a stále rastie. Nemecký umelec Anselm Kiefer sa pred rokmi usadil v juhofrancúzskom Barjaci. Tridsaťpäť hektárov areálu bývalej fabriky tu začal pretvárať na gigantický ateliér, ktorý je s vyše polstovkou budov a objektov vlastne samostatným mýtickým mestom. Gesamtkunstwerkom.

To, čo doteraz bolo hermeticky uzavretým priestorom, sa otvára verejnosti. Aj vy si môžete objednať trojhodinovú prechádzku výtvarníkovým svetom. Cesta vedie halami, budovami, ateliérmi, podzemnými chodbami či amfiteátrom. Všade cítiť ruku autora či prizvaných hostí ako Laurie Anderson či Valie Export. Tak na návštevu!

Foto – Charles Duprat

*

Ide o jeden z častých námetov – skupina ľudí sa stretne po rokoch a tento časový odstup tvorí dynamiku súčasného deja. Ako sa kto zmenil a kam to dotiahol? Kto je spokojný a kto to v živote zbabral? A hlavne: ako dnes vnímajú spoločne zažité udalosti členovia skupiny? Navyše ak sa pred rokmi udialo čosi dramatické?

Takto vyzerá plán minisérie Dve letá (Netflix). Partia päťdesatnikov sa schádza na súkromnom ostrove, aby sa spolu zabavili a možno pospomínali na iné spoločné intenzívne leto. Lenže: počas onej mladíckej bujarej párty sa udialo niečo, o čom si všetci mysleli, že je dávno zabudnuté. Karty však idú na stôl a odísť nie je kam.

*

Muž v bazéne mal zlatú reťaz a na ruke výstavné hodinky. Bolo pritom jasné, že pri čľapkaní čas sledovať nepotrebuje.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie