Denník N

300 slov z Tour: Saganov rekord van Aert stále neprekonal, je to však len otázka času

Foto – AP
Foto – AP

„Dnes pôjdeme na teba,“ oznámil ráno Wout van Aert svojmu pomocníkovi Christophovi Laportovi, že v piatok bude práve on jednotkou tímu v snahe o etapové víťazstvo. Pre francúzskeho domestika to mala byť odmena za skvelú prácu, ktorú v posledných troch týždňoch odvádzal pre tím Jumbo-Visma.

Vzhľadom na rovinatý profil etapy išlo o ambiciózny plán. Laporte síce patrí k výbušným jazdcom, nemá však takú rýchlosť ako šprintéri a v závere by na nich zrejme nestačil. Francúz preto nečakal na hromadný dojazd, pelotónu ušiel 1500 metrov pred cieľom, vo finále využil mierny kopec a radoval sa z premiérového víťazstva na Grand Tour.

Na poslednú chvíľu tak zachránil reputáciu Francúzska na domácej Grand Tour. Krajine hrozilo, že nebude mať ani jedného etapového víťaza, čo sa v 109. ročnej histórii podujatia stalo doteraz len dvakrát – v rokoch 1926 a 1999. „Je to výnimočné, ešte stále si to nedokážem uvedomiť,“ tešil sa Laporte. „Ak sú šťastní ľudia a moja rodina, som šťastný aj ja,“ dodal na adresu prvého tohtoročného francúzskeho triumfu.

Aj Wout van Aert v cieli len ťažko veril tomu, že jeho tímový kolega napokon dotiahol svoju úlohu do úspešného konca. Ako kľúčový pomocník pri sťahovaní úniku v závere opustil pelotón, a keď pri prejazde cieľom počul meno víťaza, neveriacky sa chytal za hlavu.

Aj 19. etapa tak potvrdila, že Belgičanovi na tohtoročnej Tour vychádza všetko, čo si zaumieni. Jumbo-Visma jeho výrazným pričinením získa tri dresy vrátane najcennejšieho, tím vyhral päť etáp a on sám suverénne vedie bodovaciu súťaž. A hoci je náskok van Aerta obrovský, stále neprekonal absolútny rekord Petra Sagana.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Peter Sagan

Súhrn Tour de France

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie