Denník N

Po troch rokoch sa Dúhový Pride vrátil do Bratislavy, LGBTI+ ľudí pred ním podporila aj prezidentka

Foto - TASR
Foto – TASR

Na zhromaždenia do Bratislavy prišli tisíce ľudí. Časť pochodovala za práva LGBTI+, niekoľko stoviek ľudí prišlo na podujatie za tradičné rodiny.

V Bratislave sa po troch rokoch konal Dúhový Pride na podporu práv LGBTI+ ľudí, sprevádzal ho typický pochod centrom mesta. Vlani aj v roku 2020 pochod ovplyvnila pandémia a podujatia sa konali najmä online, prípadne len ako sprievodné akcie.

V sobotu boli v hlavnom meste extrémne horúčavy, počas príhovorov bolo na námestí 34 stupňov. Skupinky ľudí vo farebnom oblečení, často s vlajkami v rukách, tak stáli najmä pod stromami a v tieni. Koľko ich prišlo, bolo vidieť, až keď sa začal pochod mestom.

Tento rok je Dúhový Pride väčší, má celodenný program a dve pódiá. Na Hviezdoslavovo námestie naň prišlo niekoľko tisíc ľudí. Odhady sú medzi tromi až 4-tisícmi. Na poslednom Dúhovom pochode bolo rekordných 10-tisíc ľudí.

Na Pride vystúpili viacerí politici vrátane ministerky spravodlivosti, LGBTI+ ľudí podporila aj prezidentka Čaputová. Predstavitelia parlamentných strán boli aj na zhromaždení Hrdí na rodinu, ktoré sa v Bratislave konalo súbežne s pochodom.

Ministerka Kolíková: Sme vám dlžní

Na námestí vystúpila aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nominantka SaS). V príhovore sľúbila, že chce čím skôr riešiť legislatívne zmeny, ktoré dnes komplikujú život LGBTI+ ľuďom. „Stojím tu jednoducho aj preto, že som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Slovensko

Teraz najčítanejšie