Denník N

Po Pohode sa bude na Mekyho Žbirku spomínať aj na festivaloch Žákovic Open a Atmosféra

Miroslav Žbirka (21. 10. 1952 - 10. 11. 2021). Foto - Martina Mlčúchová
Miroslav Žbirka (21. 10. 1952 – 10. 11. 2021). Foto – Martina Mlčúchová

Spomínanie na slovenského kráľa popu v letnej sezóne nekončí.

Basák Yxo je členom bratislavskej skupiny Hex, no zároveň je už 22 rokov spoluorganizátorom populárneho menšieho festivalu Žákovic Open, ktorý sa koná v dedine Trenčianske Bohuslavice. Niekedy sa mu hovorilo aj malá Pohoda, pretože sa konal vždy týždeň po akcii na letisku, no festival si rokmi spravil svoje meno.

Meky v Trenčianskych Bohuslaviciach

Miro Žbirka zomrel náhle v novembri minulého roka vo veku 69 rokov. Yxo patril k jeho kamarátom a pár týždňov po pohrebe začal uvažovať nad tým, že by na Žákovici zorganizoval koncert na jeho počesť. Zhodou okolností sa v tom čase stretol s klávesákom Veslom zo skupiny Vetroplach, ktorý mu povedal, že rozmýšľal nad niečím podobným. „Veslo je dnes kapelník skupiny, ktorá nemá meno, ale hovoríme jej Pocta Mekymu. Keď sme prizvali ďalších hudobníkov, rozbehlo sa to,“ spomína Yxo, ktorý hrá v skupine na basgitare. Jeho kolega z Hexu Tybyke na bicích, Veslo a Jakub Tvrdík z Billy Barman na klávesoch, Peťo Bulík na gitare a Čunďo z Vetroplachu na perkusiách.

Na začiatku si napísali široký zoznam Žbirkových pesničiek, ktoré by radi zahrali. Potom zoznam upravili a začali oslovovať priateľov spevákov, ktorým dali na výber, prípadne či by neprišli s vlastným návrhom. Z množstva skladieb sa nakoniec vybralo trinásť piesní, ktoré sa zmestili do hodinového programu. O aké songy ide, to nech zostane prekvapením.

Na pódiu v Trenčianskych Bohuslaviciach sa v piatok večer postupne vystriedajú speváci Ľuboš Kukliš (Diego, Toddler Punk), Šarky (Hex), Lasky (Para), Martin Višňovský (Chiki liki-tua), Laura Weng, Emma Drobná, Nina Kohout a Erik Šulc (Medial Banana). Koncert sa uskutoční v piatok o deviatej večer a celý ho uvedú Katka Žbirková s Jurajom Čurným. „Verím, že sa všetci veľmi dobre zabavíme. Kapele to dobre hrá a sú to pekné pesničky,“ dodáva Yxo.

Tento koncert súvisí s minulosťou Žákovicu, pretože Meky na festivale hral pred pätnástimi rokmi a jeho vystúpenie bolo podľa Yxa jedným z najkrajších momentov v histórii tejto akcie. „Dva-tri roky predtým som ho lámal, však sme boli kamaráti, ale veľmi sa k tomu nemal. Potom som vymyslel takú fintu, ktorá sa mu zapáčila. Povedal som,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie