Denník N

Reforma podľa Orbána: viac byrokratov s ešte väčšími platmi

TASR
TASR

Počet politických funkcionárov v Maďarsku sa za Viktora Orbána prudko zvýšil a stále rastie.

Návrat Viktora Orbána k moci v roku 2010 sprevádzal aj sľub zefektívnenia byrokracie a zníženia nákladov na politickú elitu.

Premiér uskutočnil dva ľúbivé kroky. Znížil počet ministrov svojej vlády na desať a presadil menší parlament. Maďarsko malo do roku 2014 v pomere k počtu obyvateľov extrémne veľa zákonodarcov, v jednokomorovom parlamente ich sedelo 386. Podobne veľké, asi desaťmiliónové Česko ich má v dolnej a hornej komore celkom 281.

Vo voľbách v roku 2014 si Maďari už volili menší parlament so 199 poslancami.

Kritici od začiatku upozorňovali, že zníženie počtu ministrov bude len na oko. V praxi došlo k tomu, že sa niektoré ministerstvá zlúčili a niektorí ministri boli premenovaní na štátnych tajomníkov týchto superministerstiev. Ich úradnícky aparát sa však nijako nezmenšil.

Dnes už je jasné, že namiesto znižovania byrokracie nastal opak – počet politických funkcionárov sa za Orbána prudko zvýšil a stále rastie.

Menej poslancov aj ministrov, ale…

Súčasná, v poradí už tretia Orbánova vláda, síce stále má len jedenásť ministrov oproti šestnástim vo vláde svojho predchodcu premiéra Gordona Bajnaiho. Jeho kabinet však mal len dvadsať štátnych tajomníkov, čiže námestníkov ministra, a 49 zastupujúcich štátnych tajomníkov.

Ako spočítali maďarské médiá, tretia Orbánova vláda mala už pri svojom vzniku v lete minulého roku viac ako štyridsať štátnych tajomníkov. Počet zastupujúcich štátnych tajomníkov rýchlo presiahol stovku a médiá ich prestali počítať. Platy zastupujúcich štátnych tajomníkov sa navyše od roku 2010 prakticky zdvojnásobili.

A to nie je všetko. Na každom vládnom ministerstve pôsobí zástup rôznych ministerských povereníkov z často záhadnou náplňou práce.

Najviac ich je na úrade premiéra, ktorý sa rozrástol na samostatné ministerstvo kumulujúce v čoraz centralizovanejšom vládnom systéme ďalšie a ďalšie kompetencie.

Na úrade premiéra pôsobí podľa internetových novín hvg.hu aktuálne 32 povereníkov, je medzi nimi napríklad i povereník pre rozvoj štadiónov či povereník pre detské tábory – obaja so základným platom viac ako 2300 euro mesačne (plus rôzne odmeny, prémie, náhrady, služobné auto, cestovanie vlakom prvou triedou zadarmo).

Orbánov človek pre propagandu

Vedľa povereníkov úradu premiéra existujú ešte osobní premiérovi povereníci. Ich počet sa často mení, pohybuje sa však nad desať.

Je medzi nimi i bývalý divadelný režisér a organizátor mítingov vládnej strany Imre Kerényi, ktorý sa stal povereníkom premiéra pre „úlohy spojené s vytvorením základov uvedomelého národného verejnoprávneho myslenia.“ Čo to znamená, nikto netuší, dotyčný napríklad rediguje časopis propagujúci úspechy vlády financovaný zo štátneho rozpočtu.

Včerajší článok blikk.hu zase ukazuje, že k úsporám neviedlo ani zníženie počtu poslancov parlamentu. Pre mnohých z tých, čo z vládnej strany prišli o poslanecký plat, totiž práve vzniklo množstvo  nových pochybných miest štátnych tajomníkov, povereníkov a poradcov. Základný plat zvyšných poslancov tiež vzrástol na trojnásobok a zvýšili sa aj niektoré ich výdaje napríklad na prenájom kancelárií alebo platy pomocníkov.

Nárast počtu ľudí zamestnaných v štátnej správe je jedným z dôvodov, prečo sa Orbánovej vláde aspoň štatisticky darí vykazovať klesajúcu nezamestnanosť v krajine. Ďalším dôvodom je napríklad to, že rastie počet maďarských občanov pracujúcich v zahraničí, ktorí sú však v  štatistikách evidovaní, ako keby pracovali doma.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie