Denník N

Pôrodník Záhumenský: Nemôžem žiadať sestry, aby sa k ženám správali inak. Prosím ich, aby neodišli (+ video)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Prednosta pôrodnice v Univerzitnej nemocnici v Ružinove Jozef Záhumenský hovorí o prekladaní rodičiek aj o tom, aká je situácia v bratislavských pôrodniciach.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V bratislavských pôrodniciach pre nedostatok miest nie je zaručený výber zdravotníckeho zariadenia. Niektoré ženy museli rodiť inde, ako chceli; stalo sa aj to, že boli oddelené od dieťaťa.

Prednosta pôrodnice v Ružinove Jozef Záhumenský v rozhovore hovorí:

  • aký je stav personálu a ako to môžu zmeniť Bory;
  • prečo výrazne zaostávame za českými pôrodnicami;
  • aká je situácia v bratislavských pôrodniciach a kedy sa podľa neho zlepší;
  • ale aj to, že o pôrody je na Slovensku malý záujem.

Začiatkom mesiaca Univerzitná nemocnica Bratislava potvrdila, že z ružinovskej pôrodnice, ktorú vediete, museli presunúť rodiacu ženu, pretože tam nebol dostatok miesta. Aká je momentálne u vás situácia?

Začnem zoširoka. Ročne prebehne v Bratislave približne 9-tisíc pôrodov. Minulý rok to kleslo o 80 pôrodov. Z toho 1300 zoberie súkromná pôrodnica. Naša univerzitná nemocnica ročne odasistuje okolo 7700 pôrodov. Ak by sme brali štyri dni ako priemerný ošetrovací čas novorodenca, na každý deň to v priemere vyjde 85 novorodencov. Z toho sme v Ružinove za normálnych okolností schopní mať 38 matiek s deťmi. Stačilo by, aby sa ostatné dve pôrodnice postarali každá o približne 25 žien a detí.

Nezvládajú to?

Problém vznikol, lebo jedna z pôrodníc v univerzitnej nemocnici musela pre nedostatok personálu zavrieť polovicu oddelenia šestonedelia, takže im klesol počet lôžok na 24. To vyvolalo reakcie a odozvu od rodičiek. Zo zákona je daná slobodná voľba pôrodnice a žena si môže vybrať, kde by chcela rodiť. Občas sa stane, že nárazovo príde toľko pôrodov, že ženy nie je možné umiestniť, vtedy sa presúvajú. V Bratislave sa nám to pravdepodobne stáva častejšie než v ostatných nemocniciach. Jeden dôvod tak bol, že v lete sa v jednej z pôrodníc zavrela časť oddelenia šestonedelia.

Konkrétne ide o pôrodnicu v Petržalke.

Druhá vec je, koľko žien sme schopní hospitalizovať na našom oddelení. Len čo by sme prekročili tento počet, niektoré, žiaľ, budú ležať mimo oddelenia šestonedelia. A to nie je v súlade so súčasnými poznatkami, pretože nevieme zabezpečiť, aby matka mala pri sebe novorodenca. Novorodenecké sestry nemôžu ísť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislavské nemocnice

Pôrody

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zdravotníctvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie