Denník N

Historická Tour de France aj historické sklamanie – z vysmiateho riaditeľa Prudhomma ignorujúceho celý svet

Šéf Tour de France Christian Prudhomme. Foto - TASR/AP
Šéf Tour de France Christian Prudhomme. Foto – TASR/AP

Športový komentár Zorana Boškoviča, ktorý na tohtoročnej Tour de France strávil osem dní.

Tour de France (TdF) je skutočným športovým fenoménom, ktorý stavia na nohy prakticky celé Francúzsko a tento rok aj Dánsko či Belgicko. Ani aktuálny ročník nebol iný. Možno ešte lepší. Ako rekapitulujú mnohí – historický.

Keď sa prechádzate počas etáp pozdĺž cesty, ľudia sú oblečení do bodkovaných dresov či šiltoviek od jedného z hlavných sponzorov pretekov, siete francúzskych hypermarketov E.leclerc, ktorého zástupcovia ich rozdávajú pred každou etapou. Rodiny si vystavujú vlajky, žhavia svoje bicykle, pripravujú grily.

TdF je kultúrna udalosť.

Tento rok však vstupovala do novej epochy, akú nikdy nezažila – pocovidovej a zároveň vojnovej. V čase, keď covid opäť rastie naprieč celou Európou a Rusko agresívne vstúpilo na územie nezávislej Ukrajiny, dostala TdF jedinečnú príležitosť zaujať stanovisko a silou symbolov využiť svoj hlas. „Historická šanca,“ poviete si.

TdF si však vybrala niečo úplne iné. Uzavrieť sa pred svetom problémov a ignorovať, že existujú.

Covid? To čo je?

Možno to vyznie tvrdo, ale ako inak sa to dá nazvať? Covid silnie, Francúzsko nie je výnimkou. A napriek tomu, že si autor tohto textu uvedomuje silný negatívny vplyv covidu na svet športu a športovcov, nerozumie, prečo sa šéf Tour de France Christian Prudhomme rozhodol, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Súhrn Tour de France

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie