Denník N

Ferrari pokračuje vo fatálnych chybách a Verstappenovi dovoľuje pohodovú obhajobu

Foto – AP
Foto – AP

Takto sa o titul nebojuje. Fakt, že Max Verstappen dosiahol siedme víťazstvo v dvanástych pretekoch prebiehajúcej sezóny, znamená 63-bodový náskok pre obhajcu titulu pred Charlesom Leclercom. Pilot Ferrari vypadol z pretekov už tretíkrát v tomto ročníku, zakaždým z prvého miesta. Kým v Španielsku a Azerbajdžane išlo o poruchu, vo Francúzsku urobil chybu on. Aspoň tak to bezprostredne po príchode pred novinárov povedal 24-ročný Monačan.

V tomto texte sa dozviete:

  • prečo to má Verstappen jednoduchšie ako vlani,
  • že Leclerc nedopláca len na technické problémy,
  • že „najlepším stratégom Ferrari je Sainz“.

Verstappen sa zďaleka nenadrie tak ako vlani

Obhajca titulu nevyhral len päť z doterajších dvanástich veľkých cien. Veľkú zásluhu na tomto zápise má Ferrari, ktoré na Red Bull zatiaľ nemá. Výkonnostne možno áno, ale po stránke spoľahlivosti a strategickej vyspelosti sa tieto dve stajne nedajú porovnávať. Čo-to sa počas doterajších podujatí prihodilo aj Red Bullu, no zlyhania Ferrari sú omnoho výraznejšie a do očí bijúce.

Pre Holanďana je tento rok v porovnaní s vlaňajším niečím novým. Nielenže sa do súbojov – aj do tých s Leclercom – púšťa opatrnejšie a chladnokrvnejšie ako vlani s Lewisom Hamiltonom, ale celkovo pôsobí pokojnejšie. Takúto zmenu správania mu svojimi zaváhaniami čoraz väčšmi umožňuje Ferrari.

Svojím 27. triumfom v F1 sa dotiahol na legendárneho sira Jackieho Stewarta, ktorému v historických tabuľkách patrí ôsme miesto. Zároveň to bolo jeho druhé prvenstvo na tejto trati, čím dostihol Lewisa Hamiltona a Nigela Mansella. Verstappen si desať pretekov pred koncom sezóny vytvoril značný náskok, ktorý pre Ferrari nebude jednoduché zmazať. Red Bull má za sebou náročné sezóny, počas ktorých bol v hre o tituly, a má skúsenosti s náročnými bitkami.

Miernym sklamaním pre jeho fanúšikov je štvrté miesto Sérgia Péreza, ktorý sa na okruhu Paul Ricard od začiatku trápil. Jeho nepresvedčivý výkon podčiarklo „zaspatie“ po skončení virtuálneho safety caru v závere veľkej ceny. Jeho zaváhanie využil George Russell, ktorý sa tak dostal na tretie miesto. Pérez bude chcieť na dnešné preteky zabudnúť.

Leclerc láme štatistiky, no titul sa mu vzďaľuje

Leclerc v sobotnej kvalifikácii dominoval a získal svoju 16. pole position, ktorou vyrovnal zápisy Verstappena, Felipeho Massu a Stirlinga Mossa. Aby toho nebolo málo,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Formula 1

Motorizmus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie