Denník N

Útoky na Paríž sú útokmi aj na nás

Foto – AP
Foto – AP

Po dramatickom lete plnom utečencov, strachu z neznámeho, obáv z inej kultúry, náboženstva, by nemal byť ani teror v Paríži zámienkou na všeobecné odsúdenie moslimov. Na odmietnutie ľudí, ktorí utekajú pred brutálnou vojnou v Sýrii.

Európa je terčom. Vraždenie teroristov v Paríži je tragédiou, ktorá môže zásadne zmeniť naše životy. Paríž je v tomto momente naším Parížom, smútok Francúzov naším smútkom a zdesenie Európanov je aj naším zdesením.

V tomto okamihu je ešte stále primálo objasnených a potvrdených faktov. Je však zrejmé, že za útokmi sú teroristi, že ich útoky boli koordinované a museli za nimi byť surovci, ktorí majú schopnosť viesť vojnu a súčasne nemajú v sebe ani zvyšky ľudskosti.

Európa sa musí brániť. Strach nás nemôže paralyzovať. Súčasťou európskej obrany však musí byť aj schopnosť nepodľahnúť panike – nemôžeme poprieť to, čo robí Európu Európou.

Po dramatickom lete plnom utečencov, strachu z neznámeho, obáv z inej kultúry, náboženstva, by nemal byť ani teror v Paríži zámienkou na všeobecné odsúdenie moslimov. Na odmietnutie ľudí, ktorí utekajú pred brutálnou vojnou v Sýrii.

Je to hrozná noc. A už ráno môže byť známe, čo presne ju spôsobilo. Ešte predtým než umožníme vlastnému strachu a politikom, ktorí s ním už mesiace šermujú, aby nás presvedčili, že vlna utečencov má priamy súvis s vraždami v Paríži, si skúsme tak pokojne, ako to len ide, povedať, že teroristi útočia na západnú civilizáciu už roky.

Že šialenci, ktorých ženie nenávisť, môžu byť medzi nami a vôbec nepotrebujú pešo putovať zo Sýrie.

Je pravdepodobné, že teror v Paríži zmení pohľad na mnohé udalosti z posledných týždňov. Je však aj nádej, že jednou zo zmien by mohla byť aj prebudená jednota Európanov.

Aj Slováci by mohli konečne precítiť ten pocit, že sme Európanmi. Že sa nemôžeme tváriť, že sa nás to netýka.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok v Paríži

Komentáre

Teraz najčítanejšie