Denník N

V sedemnástich si vlastnoručne postavil celoročne obývateľný dom za 18-tisíc eur

Foto - Instagram Radka Pospíšila: Můj Domeček
Foto – Instagram Radka Pospíšila: Můj Domeček

Radek Pospíšil začal stavať dom v šestnástich rokoch. Na Instagrame to sledovali tisíce ľudí a viaceré firmy mu dnes ponúkajú platenú spoluprácu.

Ako vám v puberte napadlo postaviť si vlastný dom?

Chcel som ho stavať už dávno pred ňou, ale ako osemročnému či desaťročnému mi to u rodičov neprešlo. Ani len chata. Práve rodičia mi v záhrade v detstve stavali rôzne búdy, kam sa pred nimi dalo ukryť. Dom sa mi preto zdal dobrou alternatívou na občasný únik.

Reálne ste začali stavať v šestnástich rokoch. To mávajú chlapci iné starosti ako tráviť celé dni na stavbe.

Myslíte prvé cigarety a chľast? To všetko tam bolo, ale potom som si povedal, že ma to už nebaví. Stavanie domu je zábavnejšie, hoci to tak nevyzerá. Rodičov som presvedčil tým, že to bude niečo ako prax do školy. Čo si budeme hovoriť, úroveň českých učilíšť nie je práve najlepšia, človek sa viac naučí v praxi.

Práve rodičia mi potom celú stavbu financovali. Hovorili sme o tom, plánovali, preberali rozpočet, nakoniec súhlasili. Možno aj vďaka istote, že ak budem stavať dom, nebudem mať čas na hlúposti.

Ako reagovali spolužiaci v škole?

Mnohí sa najskôr smiali, že vymýšľam nezmysly, že sa to nemôže podariť. Keď som im dom priebežne ukazoval a pridával fotografie na sociálne siete, zmenili názor.

Čo pozemok?

Ten som,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Reality

Rozhovory

Bývanie a záhrada, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie