Denník N

Orbán rečnil o miešaní rás, rozbíjaní V4 a budúcnosti Európy. Bol to klasický príklad ruskej propagandy, reagovala Ukrajina

Viktor Orbán na letnej univerzite sedmohradských Maďarov. Foto - FB Viktora Orbána
Viktor Orbán na letnej univerzite sedmohradských Maďarov. Foto – FB Viktora Orbána

Expremiér a líder opozičnej strany Demokratická koalícia Ferenc Gyurcsány povedal, že Orbánove „nacistické slová“ vylučujú Maďarsko zo sveta poctivých národov.

Viktor Orbán prednášal na festivale v sedmohradskom Băile Tușnad (v maďarčine Tusnádfürdő) po dvojročnej pauze. Jeho letné prednášky na Transylvánskej letnej univerzite sú tradične sledované, pretože práve tam Orbán vysvetľuje svoje interpretácie svetovej politiky a zároveň informuje o budúcnosti a výzvach, ktoré čakajú Maďarsko.

V roku 2014 napríklad tu pomenoval prvýkrát, že Maďarsko už nebude liberálnou, ale neliberálnou demokraciou.

Tentokrát prekvapil mnohých najmä svojou teóriou o miešaní rás. Nie prvýkrát hovoril o tom, že Maďari sú homogénnym národom, ale teraz venoval tejto teórii pomerne veľký priestor.

Jeho príhovor sa pokúsili narušiť rumunskí protestujúci s transparentom, na ktorom bolo napísané: „Niečo je večné: Sedmohradsko je rumunské“. Organizátori ich z areálu rýchlo vyprevadili a Orbán z pódia poznamenal, že sa s nimi má zaobchádzať „zdvorilo ako s narkomanmi na budapeštianskych mostoch“.

Narážal tým na protesty, ktoré prebiehajú v Budapešti pre zrušenie daňového zvýhodnenia drobným podnikateľom a ktoré organizuje najmä recesistická Strana dvojchvostého psa.

„Američania používajú energiu ako zbraň“

Podľa Orbána sme vstúpili do doby hrozieb. „Piliere západnej civilizácie, ktoré sme dlho považovali za neohroziteľné, teraz praskajú,“ povedal s tým, že to vidieť v troch oblastiach.

„Mysleli sme si,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie