Denník N

Kto nahradí Johnsona? Novým britským premiérom bude syn indických prisťahovalcov alebo politička, ktorá otočila

Liz Trussová a Richi Sunak počas predvolebnej diskusie. Foto - TASR/AP
Liz Trussová a Richi Sunak počas predvolebnej diskusie. Foto – TASR/AP

Rishi Sunak skočil svojej súperke Liz Trussovej do reči 22-krát v úvodných dvanástich minútach pondelkovej televíznej debaty.

Boris Johnson buchol dlaňou do rečníckeho pultu, mierne sa vytočil a usmial sa. „Hasta la vista, baby,“ povedal a jeho stranícki kolegovia sa s ním rozlúčili hlasným potleskom v stoji.

Johnson takto minulý týždeň absolvoval poslednú hodinu otázok a odpovedí v britskom parlamente. V posledných minútach prejavu, ktorým sa skončila jeho trojročná éra vo funkcii premiéra, dal svojmu nástupcovi niekoľko rád.

Okrem iného ho vyzval, aby spolupracoval s Američanmi, podporoval Ukrajinu, znižoval dane a myslel na to, že v politike nezáleží na Twitteri, ale na ľuďoch.

O tom, kto ním bude, pritom rozhodnú zhruba dve desatiny percenta britskej populácie, teda asi 160-tisíc členov vládnucej Konzervatívnej strany. Meno víťaza sa dozvieme až začiatkom septembra, ale mnohí konzervatívci odosielajú svoj hlas už v prvých dňoch kampane.

Aj preto bola mimoriadne dôležitá televízna diskusia, ktorá sa uskutočnila v pondelok večer. Vôbec prvýkrát sa v nej tvárou v tvár stretli dvaja fináloví kandidáti, a to ministerka zahraničných vecí Liz Trussová a bývalý šéf rezortu financií Rishi Sunak.

Počas debaty sa pritom vôbec nezdalo, že ide o straníckych kolegov. Trussová a Sunak na seba neustále útočili a navzájom sa obviňovali z nízkej finančnej gramotnosti či zo šírenia strachu.

Kto obaja kandidáti sú, v čom sa od seba odlišujú a čo bude v kampani rozhodujúce?

„Plán z ríše divov“

Prieskumy ukazujú, že súboj o post nového britského premiéra má jasného favorita. Je ním

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rishi Sunak

Veľká Británia a brexit

Svet

Teraz najčítanejšie