Denník N

Týždeň v zdraví: Dá sa schudnúť bez výraznejšej fyzickej námahy? A vieme všetko, čo treba o ADHD?

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  • všetko, čo treba vedieť o ADHD,
  • ako môžu ultra spracované potraviny vplývať na kognitívne zdravie,
  • či sa dá schudnúť bez veľkej fyzickej námahy.

Naozaj vieme všetko, čo potrebujeme vedieť o ADHD?

Každý z nás zažil v škole, škôlke, alebo pozná z rodiny alebo svojho okolia deti, o ktorých naše prastaré mamy hovorievali, že “sú z divých vajec, nevedia sa zmestiť do kože a skáču nám po hlavách.“ A to vôbec netušili, že existuje niečo ako ADHD.

Netvrdíme, že všetky akčné deti musia mať ADHD, dnes už zrejme každý o tejto skratke minimálne počul, ale dovolíme si tvrdiť, že väčšina nemá presnú predstavu či skôr vôbec nevie, čo ADHD znamená.

Attention Deficit Hyperactivity Disorder – ADHD je porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou, alebo aj bez nej – ADD. Deťom, ale aj adolescentom a dospelým spôsobuje viacero problémov najmä v sociálnych interakciách.

Odborníci predpokladajú, že ADHD trpí okolo 3 až 10 % detí predškolského a mladšieho školského veku, v pomere 3 až 5 : 1 v neprospech chlapcov. My dospelí si musíme uvedomiť, že deti nemôžu za to, že trpia poruchou pozornosti.

Včasná diagnostika a liečba stojí a padá na interakcii a synergickom úsilí rodičov, príbuzných, pedagógov, pediatrov, psychológov a detských psychiatrov.

ADHD patrí medzi ľahké mozgové dysfunkcie, podľa Medzinárodnej klasifikácie chorôb ide o hyperkinetickú poruchu, presnejšie skupinu porúch charakterizovaných:

  •  vznikom zvyčajne do 5. roku života,
  •  neschopnosťou zotrvať pri činnosti vyžadujúcej kognitívnu účasť,
  •  tendenciou prechádzať z jednej činnosti n

    Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Chudnutie

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie