Denník N

Za extrémistov označovali ľudia najčastejšie Kotlebovu ĽSNS, Uhríkovu Republiku vnímali prijateľnejšie

Milan Mazurek a Milan Uhrík, dve hlavné tváre Republiky. Foto – FB politikov Republiky
Milan Mazurek a Milan Uhrík, dve hlavné tváre Republiky. Foto – FB politikov Republiky

Nič dobré neveští ani radikalizácia Smeru, ktorá viditeľne posúva k extrémizmu nielen vedenie, ale aj prívržencov tejto strany, vraví sociologička Zora Bútorová.

Čo vám prvé napadne, keď počujete slovo extrémizmus a extrémista? Je to vyšportovaný holohlavý muž s bejzbalkou v ruke a vulgárnym slovníkom alebo sú to masové demonštrácie proti protipandemickým opatreniam a „nadvláde“ zahraničných mocností?

Inštitút pre verejné otázky a Nadácia Hannsa Seidela vydali prieskum, ktorý ukazuje, ako to vnímame na Slovensku. Podobne ako pred piatimi rokmi ani dnes by väčšina Slovákov nechcela mať za suseda extrémistu – odpovedalo takto 81 percent opýtaných, v roku 2017 to bolo ešte o tri percentuálne body viac.

Na otvorenú otázku v prieskume ľudia najčastejšie odpovedali, že za extrémizmus považujú násilie, fyzickú a verbálnu agresivitu spolu s pochodmi, nepokojmi či demonštráciami (46 percent). Po piatich rokoch čoraz viac ľudí takto vníma aj bagatelizáciu a relativizáciu pojmu extrémizmus.

Zistenia sú súčasťou štúdie Pravicový extrémizmus na Slovensku, ktorá vyšla teraz, prieskum robili ešte v januári.

ĽSNS a oveľa menej Republika

Keď mali ľudia povedať strany, ktoré majú najbližšie k extrémizmu, najčastejšie – takmer v dvoch tretinách prípadov – označili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kotlebovci - ĽSNS

Republika

Robert Fico

Slovensko

Teraz najčítanejšie