Denník N

Vývoj bojov (152. deň): Putinova vláda slabne, píše Snyder. Rivali si pripravujú pôdu

Vladimir Putin. Foto - TASR/AP
Vladimir Putin. Foto – TASR/AP
  • Rusi obsadili dedinu Novoluhanske aj územie okolo elektrárne Vuhlehirsk.
  • Popredný expert na Rusko Timothy Snyder píše, že Putinova vláda slabne, dokazuje to viacero vecí.   
  • Vy sa tvárite, že vyhrávate vojnu, a my, že ju podporujeme – je najlepšie vyjadrenie súčasnej nálady ruskej spoločnosti. 
  • Odhady, koľko vojakov Rusi stratili od začiatku invázie.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za pondelok 25. júla. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Rusom sa podaril istý postup na východe. Podľa Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) sa vagnerovci na sociálnych sieťach chválili fotkami a videami zo vstupu do dediny Novoluhanske, južne od Bachmutu. Ruské aj ukrajinské zdroje takisto tvrdia, že Rusi obsadili aj susedné územie elektrárne Vuhlehirsk, ktoré sa neúspešne pokúšali získať už predtým.

Podľa ISW je to pravdepodobne preto, lebo sa Ukrajinci stiahli. Ukrajinský generálny štáb v pondelok večer písal, že v okolí elektrárne došlo k čiastkovým ziskom Rusov.

 

Novoluhanske nie je žiadne veľké mesto, pred vojnou malo necelých 4-tisíc obyvateľov a ani sa nenachádza v ťažkom teréne. Podľa ISW sa ho Rusi pokúšali získať od konca mája, jeho obsadenie im teda trvalo dva mesiace.

Obsadenie dediny (aj elektrárne) Rusom podľa analytikov nedáva veľkú výhodu v postupe na Bachmut.

Niet pochýb, že vojna na Ukrajine sa začala a asi sa aj skončí v Kremli. Preto mnohí od začiatku s nádejou sledovali správy o údajnom zlom zdravotnom stave ruského prezidenta Vladimira Putina, možno s naivnou vierou, že jeho nástupca vojnu ukončí.

Šéf britskej armády Tony Radakin však nedávno povedal, že správy, že Putin nie je zdravý alebo že ho niekto zavraždí, sú len „zbožným prianím“.

Napriek tomu Putinova pozícia nemusí byť taká pevná ako na začiatku vojny.

Americký historik Timothy Snyder z Yaleovej univerzity, ktorý sa venuje Rusku, cez víkend napísal, že „Putinova vláda slabne“.

V sérii tweetov vysvetľuje, na základe čoho si to myslí. Ide o viacero bodov.

Prvý je ten, že v posledných týždňoch sa čoraz viac

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie