Denník N

Suverenita a prežitie alebo O čom je vlastne vojna na Ukrajine (a prevrat v Amerike)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ruská invázia na Ukrajinu je zrážkou predstáv o tom, o čom je politika, spoločnosť a vlastne život.

Autor je americký historik

Pri ruskej invázii na Ukrajinu ide o veľmi jednoduchú myšlienku, že ľudia by mali mať možnosť zvoliť si vlastných vládcov. Ukrajinská demokracia má ďaleko od dokonalosti, no Ukrajinci si celkom oprávnene myslia, že s ich hlasmi treba počítať. Po tridsiatich rokoch od pádu ZSSR sú zvyknutí na demokraciu v tomto veľmi širokom zmysle. Je to súčasť ich vnímania toho, kým sú. Zvolený prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý zostal v Kyjive, odstránil z názvu svojho televízneho seriálu Sluha ľudu a zo svojej rovnomennej politickej strany všetku iróniu.

Iné princípy

Ruská invázia bola naplánovaná tak, aby zvrhla ukrajinskú vládu a zabila alebo ponížila jej lídrov. Ruský útok na ukrajinské hlavné mesto Kyjiv sa podarilo odraziť, ale všade, kde sa Rusku podarilo obsadiť územie, uniesli alebo popravili miestnych politikov. Aj na lokálnej úrovni boli Ukrajinci zvyknutí na myšlienku, že si môžu vybrať svojich lídrov a že miestni volení predstavitelia majú určité povinnosti. Hoci ich prípady nikdy nebudú známe tak ako ten Zelenského, nespočetné množstvo ukrajinských miestnych predstaviteľov urobilo tvárou v tvár neočakávanej a často smrteľnej situácii, čo bolo v ich silách.

Ruský systém je založený na úplne iných princípoch alebo skôr na princípe, že žiadne princípy neexistujú. Nazýva sa demokraciou, ale len preto, aby sa vysmieval myšlienke, že ľud môže vládnuť. Ruské voľby sú rituály moci, v ktorých moc ukazuje, o čo ide: ide o falšovanie volieb, ktoré sa ani neusilujú skrývať. Keď sa objaví odvážny rival ako Navaľnyj, musia ho otráviť, a keď sa to nepodarí, musia ho uväzniť. Slobody, ktoré sa na Ukrajine považujú za samozrejmosť, ako napríklad právo na slobodu prejavu alebo združovacie právo, v Rusku neexistujú.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie