Denník N

Snaha podplatiť ruských pilotov aj milenka z FSB. Novinár natáčal „šialenú“ špionážnu operáciu

Ruský bombardér Su-24. Ilustračné foto – TASR/AP
Ruský bombardér Su-24. Ilustračné foto – TASR/AP

Je to jedna z najšialenejších kontra-kontrašpionážnych operácií v histórii, napísal Christo Grozev o operácii ukrajinských aj ruských operatívcov.

Ukrajinský agent ponúka ruskému pilotovi milión eur. Výmenou za to chce ruské armádne lietadlo. „Môžeme sa dohodnúť aj na ďalšom milióne,“ hovorí mu vo videu, ktoré v pondelok ráno zverejnili ruské štátne médiá.

Ruská tajná služba FSB ho prezentuje ako dôkaz, že sa jej podarilo zmariť plán Ukrajiny zlákať ruských pilotov a uniesť ruské lietadlá. Operácia, ktorú vraj prekazila, podľa nej prebiehala pod dohľadom NATO za špeciálnej asistencie Spojeného kráľovstva.

Televízna stanica Rossija 24 následne uviedla, že ukrajinským tajným službám pomáhal aj známy investigatívny novinár Christo Grozev. Ten to odmieta, ale priznáva, že akcia sa uskutočnila.

Nepracoval však ako agent, ale ako dokumentarista, ktorý o nej točí film. „Je to jedna z najšialenejších kontrakontrašpionážnych operácií v histórii,“ napísal na Twitteri s tým, že ruská verzia nie je úplná.

Milión za ruské lietadlo 

V príbehu, ktorý by sa podľa Grozeva nedal vymyslieť, figurujú trojití agenti, falošné pasy a predstierané priateľky.

Čo presne sa stalo?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie