Denník N

Hluční na Facebooku, pragmatici v zákulisí. Kto sú tarabovci, ktorých do parlamentu dostal Kotleba

Tarabovcami sú traja poslanci Filip Kuffa, Tomáš Taraba a Štefan Kuffa, ktorý sa dostali do parlamentu na kandidátke ĽSNS. Foto tasr
Tarabovcami sú traja poslanci Filip Kuffa, Tomáš Taraba a Štefan Kuffa, ktorý sa dostali do parlamentu na kandidátke ĽSNS. Foto tasr

Poslanci malej strany Život by mohli slúžiť ako záloha pre vládnu koalíciu, pokiaľ by ju koncom leta opustila SaS.

V novembri 2019 bolo už všeobecne známe, kto je to Marian Kotleba. Za sebou mal „gardistickú minulosť“, označovanie SNP za „boľševický puč“ i policajné stíhanie za šeky s nacistickou symbolikou. Zbieral podpisy za vystúpenie z Európskej únie a konzistentne huckal svojich prívržencov voči iným skupinám ľudí: Rómom, migrantom, homosexuálom.

Aj sa preto potreboval Kotleba ukázať, že sa nájdu strany, zaštiťujúce sa kresťanstvom, ktoré budú ochotné sa k nemu pridať. Tak sa začala cesta Tomáša Tarabu, Filipa Kuffu a Štefana Kuffu do parlamentu.

Do vrcholnej politiky sa dostali vďaka tomu, že ich vodca ĽSNS vzal na kandidátku ako zástupcov jednej z mimoparlamentných strán. V tom čase mala skratku KDŽP (Kresťanská demokracia – Život a prosperita), neskôr jej dali marketingovo zdanlivo chytľavejší názov Život – Národná strana.

„Od dnešného dňa už nezastupujem len ĽSNS, zastupujem ďalšie štyri národné a kresťanské strany,“ pochvaľoval si vtedy Kotleba po boku so Štefanom Kuffom a ďalšími predsedami.

O necelé tri roky neskôr dochádza k výraznému posunu: o kuffovcoch a Tarabovi sa hovorí ako o politikoch, ktorí by po prípadnom odchode SaS mohli podporiť súčasnú vládu.

Pred niekoľkými týždňami pomohli schváliť takzvaný rodinný balíček Igora Matoviča. A teraz už aj líder Sme rodina Boris Kollár hovorí, že by ich zobral do klubu, keby prejavili záujem.

„Nemám s nimi problém. Sú to kresťania, tvrdí kresťania, žiadni fašisti,“ povedal o nich Kollár v rozhovore pre Denník N.

November 2019: Kotleba oznamuje spoluprácu so Slavěnou Vorobelovou (Národná koalícia), Štefanom Kuffom (KDŽP), s Vladimírom Chovanom (Doma dobre) a Marekom Gécim (Priama demokracia). Géci a Chovan sú dnes už súčasťou KDŽP, ktorá sa premenovala na Život – Národná strana.

Politickí pragmatici

S Kotlebovou stranou sa rozkmotrili už krátko po voľbách 2020, v mnohých témach však ďalej držali rovnakú líniu. Spochybňovali závažnosť covidu aj zmysel očkovania, vystupovali na protivládnych protestoch a koaličných poslancov, ktorí podporili obrannú dohodu s USA, nálepkovali ako vlastizradcov.

V odpore proti vláde, ale aj v šírení prokremeľskej propagandy boli poslanci okolo Tarabu takmer identickí s Kotlebom či Milanom Mazurekom, s

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Marian Kotleba

Tomáš Taraba

Slovensko

Teraz najčítanejšie