Denník N

Útočili na reštaurácie, koncert aj pri štadióne. Čo sa vie o terore v Paríži?

Diváci sa po explóziách v komplexe štadióna Stade de France utiahli na ihrisko, kde ich strážili policajti. Foto – AP
Diváci sa po explóziách v komplexe štadióna Stade de France utiahli na ihrisko, kde ich strážili policajti. Foto – AP

Aktualizované 12:32 – K piatkovému útoku, pri ktorom zahynulo viac ako 120 ľudí, sa prihlásil Islamský štát.

Najnovšie informácie nájdete v minúte po minúte.

V Paríži sa v piatok uskutočnil najväčší teroristický útok vo Francúzsku od druhej svetovej vojny a najväčší v Európe od roku 2004. Išlo o koordinovaný útok na šiestich miestach.

Ľudí zabíjali v reštauráciách, v baroch, na koncerte aj pri futbalovom štadióne počas zápasu Francúzsko – Nemecko, vo viacerých častiach mesta.

Zahynulo viac ako 120 ľudí. Útočilo najmenej 8 teroristov, všetci sú mŕtvi. K útoku sa prihlásil Islamský štát.

Kedy sa začali útoky?

Prvú streľbu hlásili podľa BBC o 21:20 na ulici Rue Alibert. Je to populárna oblasť, kde sa sústreďuje nočný život mesta.

Nemaskovaný muž najskôr strieľal zo zbrane AK-47 v bare Le Carillon. Následne prešiel na druhú stranu ulice, kde začal strieľať na ľudí v reštaurácii Le Petit Cambodge. Podľa francúzskej polície tu zahynulo 11 osôb. O pár minút neskôr hlásili streľbu pred neďalekou pobočkou McDonald’s.

Na severe Paríža na štadióne Stade de France sa hral priateľský futbalový zápas medzi Francúzskom a Nemeckom. O pol desiatej, asi pol hodinu po výkope, bola na štadióne počuť explózia. Samovražední útočníci sa odpálili v bare pri štadióne, celkovo išlo o tri útoky, v ktorých podľa francúzskej polície zahynuli traja ľudia.

Na štadióne sa nachádzal aj francúzsky prezident Françoise Hollande a nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier. Po prvej explózii odviedli francúzskeho prezidenta do bezpečia. Zápas sa dohral, Francúzsko vyhralo 2:0. Po zápase ľudí pustili na ihrisko, aby ich ľahšie evakuovali. Ľudia pri odchode spievali francúzsku hymnu.

Ďalší útok sa odohral v reštaurácii La Belle Equipe. Podľa svedkov trvala streľba tri minúty. Zahynulo tu 18 ľudí. Ďalší piati ľudia zomreli na Rue de la Fontaine-au-Roi, jeden na Boulevard Voltaire.

Kde došlo k útokom. Zdroj - ap
Kde došlo k útokom. Zdroj – AP

Kde bol najväčší útok?

Najviac obetí zabili teroristi v divadle Bataclan počas koncertu kalifornskej skupiny Eagles of Death Metal. Na koncerte bolo asi 1500 ľudí.

Bataclan obsadili podľa AFP štyria teroristi a systematicky zabíjali návštevníkov. Neskôr tu držali asi 100 návštevníkov ako rukojemníkov. Zahynulo tu najmenej 87 ľudí.

Členovia kapely útok prežili. Polícia vtrhla do klubu, všetci štyria útočníci potom odpálili svoje samovražedné vesty.

„Krv bola všade, telá ležali všade, počuli sme krik. Každý sa snažil ujsť,“ povedal pre AFP rozhlasový moderátor Pierre Janaszak, ktorý sa zúčastnil koncertu a podarilo sa mu ukryť. Jeden svedok podľa France 24 povedal, že pri vstupe na koncert neboli žiadne bezpečnostné kontroly – stačilo ukázať vstupenku.

Kto zabíjal?

„Vieme, odkiaľ prišli tieto útoky. Máme oprávnený dôvod na obavy,“ povedal podľa France 24 v polnočnom televíznom príhovore francúzsky prezident. Organizáciu menoval až v sobotu doobeda.

K útoku sa v sobotu doobeda prihlásil aj sám Islamský štát. Hovorí, že ide o pomstu za francúzske bombardovanie jeho územia. Bol to jeho prvý veľký útok na území Európy. Doteraz sa zameriaval hlavne na boj v Sýrii a Iraku.

Ide už o štvrtý veľký útok proti nepriateľom, ktorí s ním bojujú v regióne: predtým útočil v tureckej Ankare a v Libanone, bombu dali jeho ľudia zrejme aj do lietadla s ruskými dovolenkármi.

„Toto je za všetko utrpenie, ktoré spôsobil (prezident) Hollande moslimom na celom svete,“ povedal jeden z útočníkov podľa svedka.

Koľko je obetí?

Údaje ešte nie sú presné, no hovorí sa o vyše 120 obetiach. Ďalších 200 ľudí je zranených, približne 80 vážne. Ide o najväčší teroristický útok v Európe od útokov na vlaky v Madride v roku 2004, za ktorými stáli islamisti.

Pri včerajších útokoch zomrelo aj všetkých 8 teroristov, sedem z nich napokon spáchalo samovražedný atentát. Polícia však stíha ešte ich komplicov.

Ako zareagovala francúzska vláda?

Francúzsky prezident vyhlásil výnimočný stav. Vo Francúzsku sa to stalo prvýkrát od konca druhej svetovej vojny. Vláda zároveň čiastočne uzavrela hranice a nasadila armádu, do ulíc poslali 1500 vojakov.

Uzavreli parížske metro. V sobotu majú podľa agentúry Reuters zostať zatvorené školy, univerzity aj mestské budovy.

„V Paríži prebiehajú bezprecedentné teroristické útoky. Je to horor,“ povedal Hollande Francúzom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok v Paríži

Svet

Teraz najčítanejšie