Denník N

Garantuje uzamknutý predaj Slovana s Ferencvárosom bezpečnosť? Odborník postup chápe, ale vidí určité riziko

Národný futbalový štadión. Foto N - Tomáš Benedikovič
Národný futbalový štadión. Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovan chce špeciálnym postupom vypredať štadión domácimi priaznivcami a zároveň dosiahnuť maximálnu bezpečnosť.

Futbalový Slovan čaká v stredu domáci odvetný zápas s Ferencvárosom a bratislavský klub sa v stretnutí, ktoré je bojom o miestenku v Lige majstrov, snaží zabrániť podobnej blamáži, akú zažila vo štvrťfinále Európskej ligy napríklad FC Barcelona.

Podľa magazínu Forbes bol vlani španielsky veľkoklub najhodnotnejším futbalovým celkom na svete a nie je prekvapením, že tohtoročná prehra 2:3 vo štvrťfinále Európskej ligy proti nemeckému Frankfurtu bola pre favorita potupou.

Lenže ešte viac ako výsledok duelu bol fiaskom pohľad na ikonický barcelonský štadión Camp Nou. Na tribúnach, ktoré spravidla patria domácim, sa nachádzalo približne 30-tisíc nemeckých priaznivcov.

„Fanúšikom sa podarilo obsadiť prakticky celý štadión. Keďže nešlo o rizikový zápas, prebehol v relatívne priateľskej atmosfére, no domáci určite neboli so situáciou spokojní,“ vysvetľuje Matej Očenáš, spoluzakladateľ športovej cestovnej kancelárie FutbalTour, ktorá organizuje fanúšikovské výjazdy na prestížne stretnutia.

„Hovorí sa, že členovia španielskeho klubu predali vstupenky Nemcom, ale ani to sa mi nezdá, pretože v takej situácii potrebujete ‚prostredníka‘. My s ‚prostredníkmi‘ spolupracujeme, ale žiadny z nich nepriznal, že by obchod poskytol,“ vraví Očenáš.

Barcelonský klub sa napokon rozhodol na významné zápasy predávať vstupenky na meno, lebo interné vyšetrovanie ukázalo, že až 7 400 lístkov, ktoré si kúpili členovia FC Barcelona za zvýhodnenú polovičnú cenu, napokon skončilo v rukách nemeckých fanúšikov.

„V Taliansku sú pomerne bežné vstupenky na meno spolu s dokladom. Je to asi najlepší systém, ak chcete zamedziť premiešaniu fanúšikovských skupín na štadióne,“ hovorí Očenáš.

Prípad Slovan

Hoci o derby zápas Slovana s Ferencvárosom nie je taký záujem ako pri dueloch špičkových európskych tímov, ide o najúspešnejšie kluby v histórii maďarského a slovenského futbalu a fanúšikovia oboch klubov chcú svoje tímy podporiť v čo najväčšom počte.

V európskych pohároch hrajú proti sebe prvý raz po tridsiatich rokoch, takže Slovan chce štadión vypredať domácimi priaznivcami, zamedziť miešaniu fanúšikovských sektorov a predísť kontroverznému derby s Ferencvárosom v roku 1992.

Na vypredané Tehelné pole sa vtedy zmestilo viac ako 30-tisíc ľudí, avšak tisíce fandili Ferencvárosu, pretože maďarský klub mal fanúšikovskú základňu aj na južnom Slovensku.

Zástupcovia slovenského klubu sa v pondelok pred očakávanou odvetou Ligy majstrov stretli aj so svojimi priaznivcami, aby sa na štadióne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Liga majstrov

ŠK Slovan Bratislava

Slovan pod Kmotríkovcami

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie