Denník N

Sochárku na vozíku vo vlaku posadili do bufetu, na hlavu jej padali plechovky piva

Zorka Lednárová v kupé pre imobilných, z ktorého spravili bufet. Zdroj - Facebook Z. L.
Zorka Lednárová v kupé pre imobilných, z ktorého spravili bufet. Zdroj – Facebook Z. L.

Do kupé pre imobilných nasťahovali minibar a ženu na vozíku chceli posadiť do úschovne batožín. Keď sa sťažovala, povedali jej, že je to bežné: „My to tu takto máme, že vozičkári cestujú tam,“ povedal sprievodca. Železničná spoločnosť vysvetľuje, že ide o nepriamy dôsledok nedostatku vozňov, chybu podľa nej urobili České dráhy.

Keď Zorka Lednárová nastupovala v Prahe na medzinárodný rýchlik do Bratislavy, pripravovala sa na najhoršie. Zvyčajne si so sebou berie zásoby vody a jedla, keby sa vo vlaku pokazil pojazdný bufet. Lednárová trpí svalovou dystrofiou a pohybuje sa na vozíku – nemôže prechádzať z vozňa do vozňa a ísť si po jedlo do reštauračného vozňa.

Sochárka, ktorá pochádza zo Slovenska, žije dlhé roky v Berlíne a pravidelne cestuje domov za rodinou. Deväť z desiatich ciest slovenskými vlakmi sú pre ňu hrozné zážitky, na ktoré sa snaží rýchlo zabudnúť. Ilustruje ich aj to, že Lednárová už začala uvažovať o plienkach pre dospelých.

Je to pritom aktívna žena a umelkyňa, ktorá sa napriek ťažkej chorobe snaží užiť si život. No ak sa vo vlaku pokazí toaleta pre imobilných, nemá žiadnu inú možnosť. Pre chorobu musí na toaletu chodiť častejšie, a ak to nemôže urobiť počas päťhodinovej cesty, musí znášať veľké bolesti.

Cesta, ktorú zažila v nedeľu, však prekonala aj jej doterajšie zlé zážitky so slovenskými železnicami. „Narazila som na hranu svojej trpezlivosti,“ hovorí Lednárová, ktorá sa rozhodla žalovať slovenského vlakového dopravcu.

Vozičkári cestujú v úschovni? My to tu tak máme

Lednárová vyrazila z Berlína do Bratislavy v nedeľu skoro ráno. Do Prahy sa viezla vlakom RailJet rakúskej železničnej spoločnosti ÖBB – to sú podľa nej jediné európske vlaky, v ktorých si aj imobilný cestujúci môže kúpiť lístok do prvej triedy. „Je to úžasné. Vždy si presadám z vozíka na sedadlo, lebo si musím vystrieť nohy na vozík. Vždy je tam dosť miesta, klimatizácia funguje a nie je tam hluk,“ hovorí.

V Prahe prestupovala na rýchlik Metropolitan, ktorý ju odviezol do Bratislavy. Problém nastal hneď,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Doprava

Železnice

Slovensko

Teraz najčítanejšie