Denník N

Ako Lavrov demaskoval „veľké divadelné predstavenie Západu a jeho prisluhovačov“

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov je v diplomacii desaťročia. Foto - TASR/AP
Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov je v diplomacii desaťročia. Foto – TASR/AP

Nadýchnite sa, jazda sa začína. 

Minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Viktorovič Lavrov napísal pre Multimediálne informačné centrum Izvestija pozoruhodnú stať. Nazval ju O inscenáciách ako metóde západnej politiky.

Pozoruhodná je preto, lebo šéfovia diplomacie obvykle opisujú svet naokolo, Lavrovovi sa však podarilo priblížiť skôr svoj vnútorný svet, svoje myšlienkové pochody, úzkosti, konšpirácie, fóbie, besy a imaginácie. Tie sú z definície od reality vzdialené.

(Týmto ďakujeme tlačovej službe Veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku, že do médií pred týždňom rozoslala stať preloženú do slovenčiny. Nebolo to potrebné, na stránke centra Izvestija je text v niekoľkých svetových jazykoch, ktoré slovenskí novinári ovládajú.)

Divadlo?

Lavrov v článku s rozsahom necelých tritisíc slov pojednáva o svete ako divadelnom predstavení, v ktorom majú „provokačné inscenácie v podaní Západu a jeho prisluhovačov rozpoznateľný rukopis“. A nezačali sa vraj na Ukrajine, ale oveľa skôr.

Dramaturg Lavrov nás sprevádza letom-svetom od Kosova cez Irak, Líbyu, Sýriu. Neopomenie ani, ako píše ironicky, „otravy“ Skripaľovcov a Navaľného. Až nadlho zakotví na Ukrajine, pochopiteľne.

Schválne, uhádli by ste, či nasledujúcim súvetím Lavrov s chirurgickou presnosťou opisuje západnú alebo skôr vlastnú, ruskú politiku?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie