Denník N

Politická špička si klimatickú zmenu nevšimla

Marian Mudroch: Upriamte pozornosť na komíny domu. 1970. Foto N - Tomáš Benedikovič
Marian Mudroch: Upriamte pozornosť na komíny domu. 1970. Foto N – Tomáš Benedikovič

Klimatická zmena nie je pre súčasnú špičku témou. Pamätajme na to, keď sa tak pred ďalšími voľbami budú zase chvíľu tváriť.

Autorka je členka predsedníctva Progresívneho Slovenska

Európe zvoní budíček. Horúčavy, sucho, teplotné rekordy, požiare z tepla. Momentálne zažívame jeden z tých AHA momentov, ktoré majú veľký potenciál mobilizovať na aktivitu v boji s klimatickou zmenou.

Ako sa k aktuálnej situácii stavajú lídri vládnych strán, ministri, ktorých sa táto téma bezprostredne týka, a politici a političky, ktorí sa pasujú do roly ochrany životného prostredia?

Premiér ďakuje, že hasiči išli do Slovinska pomáhať hasiť požiare podobne ako minulý rok do Grécka. Je to premárnená príležitosť, minimálne mohol upozorniť na súvislosť s klimatickou zmenou.

Ministri životného prostredia a pôdohospodárstva svorne na sociálnych sieťach aktívni až tak nie sú, ale ich ministerstvá áno. Kým pôdohospodárstvo robí inventúru zásob, životné prostredie síce upozorňuje na horúčavy, ale bez kontextu. Pri požiaroch globálne otepľovanie spomenuli konkrétne raz, ale aj tak za najväčšiu hrozbu označili nezodpovedné správanie ľudí v lese, čo je v prípade kľúčového rezortu celkom zlý príklad.

Minister hospodárstva zodpovedný za energetiku, v ktorej musí nastať zásadná zmena, je ticho, čo je možno v jeho prípade po výrokoch o ľadovcoch, ktoré znova zamrznú, aj lepšie. Jeho ministerstvo klimatickú zmenu bagatelizuje a ani líderka SaS pre zelené témy, ktorá chodí po regiónoch, si sucho, horúčavy a spojenie s klimatickou zmenou nevšimla.

A „wannabe“ zelený vládny poslanec zverejnil video, kde odporúča ľanové tričká a dovolenku na južnom póle. Svoje „nápomocné“ video uzavrel vetou, že na extrémne horúčavy v dôsledku klimatickej zmeny si „žiaľ budeme musieť zvyknúť a adaptovať sa“. Po upozornení, že to hádam ako poslanec parlamentu nemyslí vážne, dodal všeobjímajúce „no hlavne musíme ako svetové spoločenstvo konať“.

Ako jediná klimatickú zmenu spomenula líderka koaličnej ministrany a ministerka eurofondov v súvislosti s výzvami, ktoré na adaptáciu otvorili. Ale poznajúc jej aktivity, to je, povedzme si úprimne, asi skôr náhoda.

Predseda parlamentu sa stal dvanástykrát otcom, minister financií mu k tomu gratuloval. Lídri prorodinnosti by sa tiež mohli radšej venovať téme klímy, čo je podpora rodín budúcnosti.

A na záver líder prieskumov, bývalý premiér, ktorý pred horúčavami ani len nevaroval najzraniteľnejšiu skupinu a zároveň svoju politickú cieľovku, seniorov a seniorky, ktorú pri iných príležitostiach spomína aj trikrát v jednej vete.

Riešenia poznáme – odklon od fosílnych palív, uprednostňovanie skutočnej kvality života pred ekonomickými aktivitami, ktoré ničia planétu, a adaptácia na dosah, ktorému sa už nevyhneme. Neexistuje lepšie načasovanie konkrétnych odvážnych krokov v politike ani prijímajúcejšia atmosféra k zmenám vo verejnosti. Ale pre súčasnú politickú špičku klimatická zmena nie je témou. Ani nikdy nebola. Pamätajme na to, keď sa tak pred ďalšími voľbami budú zase chvíľu tváriť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie