Denník N

Vláda s podporou fašistov je fašistická vláda. A je jedno, či ich Kollár prikryje svojou rodinou

Aj medzi fašistami prebieha delenie a osamostatňovanie. To základné sa však nemení.

Celé leto je zdanlivo o jednej dileme: nechať odísť SaS z koalície alebo nechať odísť Igora Matoviča z pozície ministra financií?

V skutočnosti však naozajstná otázka stojí inak a je to životne dôležité: udržať SaS vo vláde a pokračovať so stranami a poslancami, ktorí sú síce rôzni a často aj zblúdení, ale stále sa dajú označiť za demokratov, alebo vládnuť s podporou fašistov?

Ak sa premiér Eduard Heger rozhodne, že jeden Matovič je dôležitejší ako celá SaS, posunie svoju vládu do menšiny a vládnuť bude už iba s pomocou poslancov, ktorí nebudú priamo viazaní koaličnou zmluvou. Také situácie sú v demokraciách bežné. A dá sa tak fungovať aj relatívne dlho.

V tomto parlamente je to však komplikovanejšie, lebo demokratickí poslanci, ktorí by to boli ochotní urobiť, už nie sú k dispozícii. Minuli sa. Alebo inak: stratili ochotu znášať útoky, podrazy a výmysly Igora Matoviča. (To je prípad Miroslava Kollára, Tomáša Valáška a teraz už aj poslancov SaS.)

Zostávajú tak iba poslanci, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidátke fašistov. Reč je najmä o trojici Tomáš Taraba, Štefan Kuffa a Filip Kuffa, ktorá sa do parlamentu dostala z kandidátky ĽSNS.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie