Denník N

Kolíková nechce na Ústavnom súde obhajovať Matovičov balíček. Za vládu k nemu nepošle stanovisko

Mária Kolíková a Richard Sulík. Foto - TASR
Mária Kolíková a Richard Sulík. Foto – TASR

Postoj ministerky spravodlivosti sa dal očakávať, no vzniká tým neobvyklá situácia. Stanovisko za vládu môže Ústavný súd žiadať len od ministerstva spravodlivosti. Matovičov balíček však zrejme neostane bez podpory, Ústavný súd oslovuje aj parlament.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (za SaS) nepošle na Ústavný súd vládne stanovisko k takzvanému rodinnému balíčku, ktorý napadla prezidentka Zuzana Čaputová. Vznikla tak netradičná situácia, ktorá je dôsledkom koaličnej krízy a nesúhlasu SaS s návrhom ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO).

Kolíková pripomenula, že medzi ministrami nie je zhoda na balíčku a ona sama má pochybnosti o ústavnosti zákona, ktorý parlament schválil koncom júna.

„Sú tu vážne problémy, ktoré sú podľa mojej mienky v rozpore s ústavou, ale keďže je tu nezhoda v rámci členov vlády, tak v tejto veci budem dávať za vládu stanovisko, ktoré vlastne znamená, že nedávam žiadne stanovisko,“ reagovala.

Zo zákona pritom Ústavný súd žiada stanovisko vlády od ministerstva spravodlivosti. Svoje argumenty môžu súdu poslať aj iné ministerstvá, no ústavní sudcovia na ne nemusia prihliadať.

Okrem vlády žiada Ústavný súd o stanovisko aj Národnú radu, za ktorú sa vyjadruje predseda. Ten zvykne akceptovať stanovisko ústavnoprávneho výboru, čo znamená, že Matovičov balíček neostane bez podporného stanoviska. Výbor vedie poslanec OĽaNO Milan Vetrák.

Ústavný súd situáciu nekomentuje

Napriek tomu ide o neobvyklú situáciu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Mária Kolíková

Matovičov balíček

Ústavný súd

Slovensko

Teraz najčítanejšie