Denník N

Deti bili za to, keď hovorili vlastným jazykom. Pápeža dohnali k ospravedlneniu až neoznačené hroby

Pápež František (vľavo) má na hlave tradičnú čelenku, ktorú dostal po ospravedlnení sa pôvodným obyvateľom počas obradu v meste Maskwacis v Kanade. Foto - TASR/AP
Pápež František (vľavo) má na hlave tradičnú čelenku, ktorú dostal po ospravedlnení sa pôvodným obyvateľom počas obradu v meste Maskwacis v Kanade. Foto – TASR/AP

Ospravedlnenie pápeža Františka pôvodným obyvateľom Kanady za internátne školy je podľa odborníka výnimočné.

Ešte na jar 2022 prijal pápež František priamo vo Vatikáne návštevu zástupcov pôvodných obyvateľov Kanady.

Pri návšteve pápežovi odovzdali dva páry mokasín z tradičného odevu a poprosili ho, aby ich priniesol, keď sa príde v mene katolíckej cirkvi ospravedlniť za násilné umiestňovanie detí pôvodných obyvateľov na kanadských katolíckych internátnych školách v minulosti.

Tento týždeň, štyri mesiace po návšteve, pápež Kanadu navštívil, hoci ešte minulý rok nemal v pláne ospravedlniť sa za to, čo sa v školách dialo.

„Dostal  som od vás dva páry mokasín, ktoré boli znakom utrpenia domorodých detí, najmä tých, ktoré sa, žiaľ, nikdy nevrátili domov z rezidenčných škôl,“ spomenul pápež vo svojom dôležitom príhovore pri návšteve tento týždeň.

„Poprosili ma, aby som mokasíny vrátil, keď raz prídem do Kanady; urobím tak na konci týchto slov, pri ktorých by som si rád vzal podnet práve z tohto symbolu, ktorý vo mne v posledných mesiacoch vyvolal bolesť, rozhorčenie a hanbu,“ dodal.

Situáciu zmenilo až nájdenie detských hrobov

Kanadská vláda prevádzkovala od devätnásteho storočia do deväťdesiatych rokov 20. storočia viac ako 130 internátnych škôl, ktoré boli určené na asimiláciu približne 150-tisíc detí pôvodných obyvateľov Kanady. Väčšinu škôl zverila do rúk cirkvám, viac ako polovicu z nich mala na starosti katolícka cirkev.

V školách mali deti odnaučiť hovoriť ich rodným jazykom a tiež od ich pôvodného spôsobu života a tradícií, ktoré boli považované za necivilizované. Deti tu zároveň častejšie zomierali na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cirkvi

Pápež František

Svet

Teraz najčítanejšie