Denník N

Trump 187 minút nečinne sledoval, ako jeho fanúšikovia ničia Kapitol. Jeho šance na návrat to zhatiť nemusí

Donald Trump sa vrátil do Washingtonu po roku a pol. Foto - tasr/ap
Donald Trump sa vrátil do Washingtonu po roku a pol. Foto – tasr/ap

Bývalý americký prezident povedal, že Európa platí Ukrajine málo a že klimatická zmena je hoax. Stratil podporu Murdochových novín.

Bývalý americký prezident Donald Trump sa v utorok vrátil do Washingtonu. Do hlavného mesta USA prišiel prvýkrát, odkedy musel v januári 2021 prenechať Biely dom svojmu nástupcovi Joeovi Bidenovi z Demokratickej strany.

Trump mal vo Washingtone prejav v Politickom inštitúte Amerika na prvom mieste, ktorý založili jeho bývalí poradcovia.

Podľa BBC sa venoval najmä svojmu plánu, ako bojovať so zločinom. No zopakoval, že je „najstíhanejším prezidentom v dejinách“.

Neprišiel by na pomoc?

Do prezidentských volieb v novembri 2024 chýbajú vyše dva roky, no Donald Trump sa v posledných týždňoch správa ako kandidát na prezidenta. Má prejavy, v ktorých naznačuje, že bude kandidovať. V podstate o tom málokto pochybuje. V čase volieb bude mať 78 rokov.

To, že Trump sa v názoroch nezmenil, naznačil aj na víkendovom stretnutí so študentmi v Tampe na Floride. Okrem iného povedal, že klimatická zmena je hoax.

Takisto naznačil, že ochrana partnerov NATO zo strany USA by počas jeho vlády nebola automatická, ale súvisela by s tým, či dávajú dostatočné množstvo peňazí na obranu. NATO chce od svojich členov minimálne 2 percentá HDP, mnohí to neplnia.

„Hovoríte, že keď neplatíme a napadne nás Rusko, tak vy nám neprídete na pomoc? To je pravda, neprídem vám na pomoc. Ďalší deň peniaze začali tiecť,“ spomínal na diskusiu s lídrami, keď bol prezidentom.

Zároveň povedal, že Európania neposkytujú Ukrajine dostatočnú pomoc v porovnaní s USA. „Prečo oni platia len máličko, ale my sme zaplatili už 60 miliárd?“ pýtal sa v Arizone minulý týždeň.

187 minút nič nerobil

Posledné týždne sa Trumpovo meno v USA spomínalo najmä v súvislosti s udalosťami zo 6. januára 2021, keď jeho stúpenci vtrhli do priestorov Kapitolu a snažili sa zastaviť schvaľovanie výsledkov prezidentských volieb, ktoré vyhral Joe Biden. Výbor v snemovni, ktorý tvoria siedmi demokratickí a dvaja republikánski kongresmani (jediní dvaja, ktorí hlasovali za jeho vznik), uskutočnil niekoľko verejných vypočúvaní svedkov, ktoré mali odhaliť, čo presne sa vtedy dialo a aká bola úloha Donalda Trumpa.

Na poslednom vypočúvaní pred prázdninami minulý týždeň zazneli informácie, že Donald Trump vedel o útoku

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie