Denník N

Boris Kollár: Keby tarabovci prejavili záujem, prijal by som ich do klubu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Koaličná kríza pokračuje a SaS trvá na odchode Igora Matoviča z vlády. Predseda Sme rodina Boris Kollár v rozhovore vraví, že svoju časť pravdy majú obe strany a jeho prioritou je zachovanie štvorkoalície.

Ak by to dopadlo tak, že by z vlády do parlamentu odišiel Igor Matovič aj Richard Sulík, nič by to podľa neho nevyriešilo. „Cirkus by sa preniesol tam a opäť by jednému alebo druhému neprechádzali zákony. Pomohlo by, keby obaja navždy zmizli z politiky.“

Premiér Heger hovorí, že jeho prioritou je zachovanie štvorkoalície. Čo je vašou prioritou?

Absolútne sa stotožňujem s premiérom. Prioritou je zachovanie štvorkoalície. Najrozumnejším riešením je pokračovať a dokončiť štvorročný mandát poslancov a tejto vlády.

Čo robíte pre záchranu štvorkoalície?

Zachraňoval som ju pri prvej vládnej kríze aj pred mesiacom, keď Richard Sulík povedal, že nebude chodiť na koaličné rady. Stretli sme sa s premiérom a Richardom Sulíkom v Horskom parku na večeri a po troch hodinách sme sa dohodli, že sa SaS vracia ku koaličnému stolu. Urobili sme dohody.

V utorok bola tlačová konferencia, na ktorej oznámil, že sa vracajú, v stredu to už neplatilo a Richard Sulík sa zaťal. Vyvinul som maximálne úsilie.

Čo pre to robíte teraz?

Pred pol hodinou som telefonoval s ministrom zahraničných vecí Korčokom, lebo si myslím, že ak SaS odíde z vlády, Slovensko to až tak nepocíti v rezortoch hospodárstva, školstva a už vôbec nie pri spravodlivosti.

V zahraničnej politike by to však mohlo mať závažné, možno až fatálne následky. Situácia v zahraničnej politike je ťažká, rokuje sa o dodávkach plynu, o nových sankciách, sme uprostred vojny na Ukrajine. Teraz je dôležitá kontinuita v zahraničnej politike, tak ako sme si ju nastavili s pani prezidentkou, pánom predsedom vlády a ministrom zahraničných vecí. Keď je more pokojné, je jedno, čo sa deje. V tejto situácii je post ministra zahraničných vecí veľmi dôležitý a Ivan Korčok je jedným z najlepších ministrov, akých sme v tomto rezorte mali.

Snažili ste sa ho prehovoriť, aby zostal, aj keď ostatní ministri za SaS odstúpia?

Pýtal som sa ho, či je to také akútne, či sa s tým nedá niečo robiť a či by nezostal. Dostal som, bohužiaľ, odpoveď, že keď k tomu dôjde, bude musieť odísť aj on, čo mi je veľmi ľúto. Moja odpoveď na otázku, čo teraz robím, teda je, že sa snažím z každej strany. Nie vždy sa vám všetko podarí.

Základným problémom sú spory medzi Igorom Matovičom a SaS.

To je jediný problém.

Existovala vôbec možnosť nejako to medzi nimi urovnať?

Toto som sa snažil robiť – aj na stretnutí so Sulíkom a Hegerom. A aj sa nám to podarilo. Niekedy však pohár pretečie. Každý hovorí o tom, aby sa nevrátila mafia a Fico, no táto vláda robí všetko pre to, aby sa vrátili. A mňa štve a mrzí, že moji koaliční partneri robia všetko pre to, aby sa vrátil Fico.

Dá sa podľa vás Sulíkovi ponúknuť niečo, aby prestal žiadať Matovičovu demisiu?

On

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Hegerova vláda

Rozhovory

Sme rodina

Slovensko

Teraz najčítanejšie