Denník N

Vývoj bojov (154. deň): Ukrajinci odrezali Rusov pri Chersone, namiesto mosta používajú trajekt

Antonivský most a diery, ktoré v ňom urobil ostatný útok Ukrajincov.
Antonivský most a diery, ktoré v ňom urobil ostatný útok Ukrajincov.
  • Zásobovanie ruských jednotiek pri Chersone na pravom brehu rieky Dnipro je závislé od štyroch mostov. Ukrajinci už všetky poškodili a ten najdôležitejší úplne vyradili z prevádzky.
  • Rusi namiesto uzavretého Antonivského mosta prevážajú vozidlá trajektom.
  • Na videách dňa uvidíte ruského novinára, ktorého prekvapila sila húfnice, a ako to vyzerá, keď kompletne zničíte tank. 

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za stredu 27. júla. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Miesto mosta trajekt. Hlavnou udalosťou celého týždňa je zatiaľ tretí ukrajinský útok na Antonivský most pri Chersone, ku ktorému došlo v utorok. To je jediný cestný most cez rieku Dnipro pri tomto okupovanom meste. Po zasiahnutí ôsmimi projektilmi z HIMARS-u je na jednom mieste výrazne poškodený a neprejazdný, preto ho úplne uzavreli pre dopravu.

Aj britské ministerstvo obrany píše, že mesto Cherson, a teda aj ruské sily v ňom, sú tak „v podstate odrezané“.

Počas dňa vyšli správy (a veľmi rozmazaná fotka) dokumentujúce, že miestne okupačné úrady zaviedli trajekt cez rieku Dnipro vedľa mosta, ktorý preváža civilné aj vojenské vozidlá.

Nejde iba o jeden most. Cieľom Ukrajincov v tejto oblasti sú celkovo až štyri mosty. Práve ich znefunkčnenie pre dopravu je kľúčové pre Ukrajincov pri chystanej protiofenzíve na Cherson, čo si rozoberieme bližšie.

Ešte predtým však treba dodať, že Ukrajinci sa – aspoň to tak vyzerá – neobmedzujú s protiútokmi iba na túto časť okupovaného územia. Inštitút pre štúdium vojny v stredu napísal, že Ukrajina mohla spustiť lokalizovanú protiofenzívu aj pri

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie