Denník N

Rusko tvrdí, že z ISS odíde po roku 2024. Oficiálne kroky zatiaľ nepodniklo

Inštalovanie nových solárnych panelov na americkej časti ISS. Zdroj - NASA
Inštalovanie nových solárnych panelov na americkej časti ISS. Zdroj – NASA

Ruská vesmírna agentúra má nového šéfa, no plánu opustiť Medzinárodnú vesmírnu stanicu sa stále drží.

Rusko sa po roku 2024 stiahne z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) a zameria sa na vybudovanie vlastnej orbitálnej základne.

Vyhlásil to novovymenovaný riaditeľ ruskej vesmírnej agentúry Roskozmos Jurij Borisov na stretnutí s Vladimírom Putinom.

„Bolo prijaté rozhodnutie opustiť stanicu po roku 2024,“ povedal Borisov, na čo Putin odpovedal: „Dobre.“

Po vyše dvoch dekádach sa tak pravdepodobne nadlho skončí orbitálne partnerstvo medzi Ruskom, USA a ďalšími partnermi vesmírneho projektu.

Medzinárodná vesmírna stanica (ISS)

  • krúži okolo Zeme vo výške 400 kilometrov;
  • na projekte spolupracujú USA, Európska vesmírna agentúra (ESA), Rusi, Japonci a Kanaďania;
  • je rozdelená na americký segment, do ktorého patrí americká NASA, európska ESA, kanadská CSA, japonská JAXA, a ruský segment. Doň patrí Roskosmos;
  • prvé moduly sa dostali na obežnú dráhu v roku 1998. Vtedy sa očakávalo, že americké a ruské moduly vydržia iba 15 rokov;
  • momentálne je životnosť ISS plánovaná do roku 2031, potom by mala byť kontrolovane zhodená do Tichého oceánu.

Borisov tvrdí, že Rusko pred opustením projektu splní svoje záväzky voči partnerom na ISS.

Idem-nejdem

Odchodom z ISS sa vyhrážal už Dmitrij Rogozin, predchádzajúci šéf Roskosmosu. Dialo sa tak od ruského útoku na Ukrajinu a následného zavedenia sankcií mnohých krajín voči Rusku. Nebolo však jasné, či je to konečné rozhodnutie a kedy Rusi ISS opustia.

Svoj zámer zatiaľ oficiálne neoznámili ani po tohtotýždňovom vyhlásení.

Riaditeľka NASA pre ISS Robyn Gatesová uviedla, že jej ruskí kolegovia nič neoznámili spôsobom, aký vyžaduje medzivládna dohoda o výskumnej platforme na obežnej dráhe. „Zatiaľ nič nie je oficiálne,“ povedala Gatesová na konferencii ISS vo Washingtone. Jej vyjadrenia priniesla agentúra Reuters.

Aj hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Petersová sa vyjadrila, že Moskva „formálne neoznámila Spojeným štátom svoj zámer stiahnuť sa z ISS“.

Rusko oficiálne zatiaľ neodsúhlasilo ani predĺženie účasti na projekte ISS do roku 2030. „Takže nemusí nutne ísť o odstúpenie od projektu, ale skôr o jeho ukončenie v plánovanom čase (rok 2024, pozn. red.),“ povedal v minulosti pre Denník N astronóm Jiří Šilha z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK.

Čo bude po roku 2024?

NASA sa zaviazala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie