Denník N

Obrovský požiar v lesoch šokoval Česko. Môže zaň extrémne sucho aj nevychovaní turisti

Vrtuľník hasí požiar v národnom parku České Švajčiarsko. Foto - Gabriel Kuchta/Deník N
Vrtuľník hasí požiar v národnom parku České Švajčiarsko. Foto – Gabriel Kuchta/Deník N

Lesné požiare sú v Národnom parku České Švajčiarsko na českých a nemeckých hraniciach bežné, normálne ich však uhasí lesná vlaha. Tá tentoraz chýba.

V nedeľu dobrovoľný strážca Národného parku České Švajčiarsko Filip Molčan prevzal na Twitteri správu hasičov, že neďaleko prírodnej pamiatky Pravčická brána horí les.

„Uvidíme, ako to dopadne,” napísal Molčan ku príspevku.

Ešte v ten deň bol v národnom parku vyhlásený tretí stupeň požiarneho poplachu, na miesto bolo povolaných 14 jednotiek a hasičské lietadlo. Na druhý deň už zasahovalo 48 jednotiek. V stredu už bolo na mieste približne 400 hasičov.

Podľa posledných správ horelo zhruba 1000 hektárov a oblasť muselo opustiť 450 ľudí. Podľa dostupných údajov ide o najrozsiahlejší lesný požiar, aký kedy Česko zasiahol.

V obci Mezná horeli aj niektoré domy, ktoré podľa hovorcu národného parku slúžili ako rekreačné objekty, v stredu poobede sa požiar darilo držať mimo dediny.

Hasiči aj ministerstvo vnútra vyzývali ľudí, aby do oblasti necestovali, keďže môžu ohroziť seba a skomplikovať aj prácu hasičom.

Pomôcť môžu cez finančnú zbierku, ktorú spustila platforma Donio v spolupráci s miestnym senátorom. Podľa ministra práce Máriana Jurečku (KDU-ČSL) budú môcť ľudia zasiahnutí požiarom požiadať aj o finančnú pomoc.

Foto – Gabriel Kuchta, Deník N
Foto – Gabriel Kuchta, Deník N

Nemci očakávajú dážď v stredu, Česi až v piatok

V utorok sa na hasičov obracali obyvatelia Prahy a Libereckého a Pardubického kraja s tým, že cítia dym z lesa, ktorý horel desiatky kilometrov ďaleko.

V stredu poobede mali prísť hasičom na pomoc aj hasiace lietadlá z Talianska. Od utorka pomáhajú pri zásahu aj hasiči z Poľska a zo Slovenska s vrtuľníkmi. V pondelok pomáhali aj nemeckí hasiči, no po tom, ako sa požiar rozšíril aj na nemeckú stranu, sa museli vrátiť naspäť.

Situáciu hasičom komplikujú aj popadané stromy po kôrovcovej kalamite a aj ďaleká vzdialenosť vodných zdrojov.

Riaditeľ hasičov Ústeckého kraja hlásil v stredu 27. júla, že prírodná pamiatka Pravčická brána a zámoček Sokolie hniezdo vyzerajú v poriadku, poškodenie pri požiari však nevylúčil.

Podľa hovorcu parku Tomáša Salova požiar vznikol ľudským zavinením, keďže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Svet

Teraz najčítanejšie