Denník N

Fico hľadá útočníkov medzi migrantmi: Po tomto sa snáď niektorým ľuďom otvoria oči

Premiér Robert Fico na sobotnom brífingu k útokom v Paríži. Foto – TASR
Premiér Robert Fico na sobotnom brífingu k útokom v Paríži. Foto – TASR

Bezpečnostné opatrenia sa zvýšia. Slovensko bude monitorovať moslimské komunity.

Po útokoch v Paríži, po ktorých zomrelo 128 ľudí, sprísnilo Slovensko bezpečnostné opatrenia. Premiér Robert Fico vyhlásil, že monitorujú moslimské komunity a sprísňujú bezpečnosť aj v záchytných táboroch v Gabčíkove i na východe Slovenska.

Zameriavajú sa podľa neho najmä na to, či utečenci nemajú ručne vyrobené zbrane. Zároveň nechce, aby pravicoví extrémisti útočili na tábory alebo moslimov.

Aké konkrétne opatrenia bude polícia robiť, nepovedal.

Nelegálnych migrantov zatknú

Moslimovia si zatiaľ žiadne štátne opatrenia nevšimli, potvrdil nám ich server islamonline.sk.

Zvýšiť by sa mala bezpečnosť aj pri veľkých kultúrnych či športových podujatiach, dopravných uzloch či nákupných centrách. Polícia ich kontroluje už od noci.

„Každý nelegálny migrant, ktorý sa pokúsi prekročiť hranice, bude zadržaný a zatknutý,“ povedal premiér. Výraznejšie budú podľa premiéra aj kontroly na hraniciach, a to najmä na východnej hranici s Ukrajinou.

Tam pred štyrmi dňami spadol ukrajinský vrtuľník Mi-2. Na mieste našli siedmich mŕtvych. Vrtuľník preletel ponad našu hranicu a polícia ho našla po troch dňoch pátrania. Na palube boli pravdepodobne pašeráci.

Fico: Možno sa infiltrovali medzi utečencov

Premiér povedal, že pri parížskych útokoch Slovensko pracuje s dvomi variantmi – buď boli teroristami radikalizovaní Francúzi, ktorí takto reagovali na bombardovanie Islamského štátu, alebo sa mohli teroristi infiltrovať v niektorej migračnej vlne. „Po tomto sa snáď niektorým ľuďom otvoria oči,“ povedal.

Bezpečnostný analytik Marián Majer si nemyslí, že išlo o infiltrovaných migrantov. Takáto teória sa podľa neho nezakladá na faktoch. „Myslím si, že by sa útoky stali tak či tak a nesúvisia s migračnou krízou. Migranti utekajú práve pred takýmto konaním,“ vraví Majer.

Spájanie migračnej krízy a útokov podľa neho premiér využíva na politickú argumentáciu a nemá dostatok reálnych základov. „Takéto spájanie je nezodpovedné, prehĺbi radikalizáciu a strach a neprinesie nič dobré,“ dodal.

„Uvidíme, čo to bude znamenať v praxi,“ reaguje zasa na Ficove slová o opatreniach v Gabčíkove Zuzana Števulová z Ligy za ľudské práva, ktorá ako zástupca UNHCR na Slovensku pomáha migrantom. „Režim v zariadeniach pre žiadateľov o azyl je upravený zákonom o azyle a vnútornými predpismi – uvidíme, či sa niečo zmení. Bezpečnostné opatrenia by sa podľa nás mali predovšetkým zameriavať na bezpečnosť žiadateľov o azyl, aby nedochádzalo k útokom na zariadenia ako v iných krajinách,“ povedala Števulová.

Kiska: Musíme byť jednotní

„Teroristi znovu zabíjali ľudí v Paríži, aby medzi nami v Európe šírili strach a nenávisť. Aby medzi nami šírili zlo a chaos. Európa potrebuje po tejto ťažkej noci ešte väčšiu jednotu a potrebuje skutočnú akčnosť,“ napísal vo svojom stanovisku prezident Andrej Kiska.

„Francúzsky prezident označil tento útok za útok organizovaný teroristickou armádou zo zahraničia. Sú to tí istí ľudia, ktorí útočia na celom svete, ktorých vinou utekajú milióny zo svojich domovov. Útočia na nevinných ľudí bez ohľadu na rasu a náboženstvo,“ dodal.

Prezident zapálil sviečku pred francúzskym veľvyslanectvom v Bratislave. „Ak budeme spolu jasne, rozhodne a s chladnou hlavou stáť za našimi hodnotami, tak nás nik a nič neodstraší a nezničí,“ povedal prezident.

Procházka: Európa sa musí brániť

Európa má nielen právo, ale aj povinnosť brániť sa vo vojne, ktorú voči nej vedie džihádizmus, reagoval na útoky predseda Siete Radoslav Procházka.

„Je to vojna, v ktorej sa prehráva len raz a navždy. Prehráme ju o to skôr, ak sa vzdáme vlastných hodnôt a v strachu a hrôze poprieme svoju podstatu. Ale nevyhráme ju, ak sa budeme tváriť, že všetko ide po starom a že máme ešte nejaké tretie líce, ktoré treba nastaviť. Nemáme,“ vyhlásil Procházka.

Bezpečnosť na Slovensku sa podľa premiéra Fica nezhoršila. Zhodla sa na tom aj bezpečnostná rada, ktorá mimoriadne zasadla. Dnes mala rozhodnúť o zvýšení stupňa ohrozenia Slovenska, ale neurobila to.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok v Paríži

Slovensko

Teraz najčítanejšie