Denník N

Akí sú ultras Slovana? Po výzve na slušnosť prišlo urážanie Maďarov a nadávky na UEFA. K výtržnostiam a bitkám neprišlo

Foto - TASR/Martin Baumann
Foto – TASR/Martin Baumann

Chceme byť na tribúne aj ďalšie európske zápasy, takže na to mysli, skôr ako zakričíš niečo, za čo nám zatvoria štadión, vyzývali ultras na Instagrame. Ibaže ich správanie bolo iné.

Počas prvého zápasu v Budapešti vládla na štadióne vyburcovaná atmosféra, ktorú sprevádzali ponižujúce transparenty, rasistické urážky a predmety na ihrisku. A nebolo to inak ani pred stredajšou odvetou v Bratislave.

Dôležitou súčasťou identity oboch mužstiev bolo totiž stretnutie spred tridsiatich rokov, ktoré sprevádzalo násilie na štadiónoch či policajné zásahy.

Slovan síce vydal pred odvetou stanovisko, v ktorom vyzýval priaznivcov, aby sa na štadióne nedali vyprovokovať, ale chuligáni oboch klubov mali iné záujmy a vyhľadávali spoločnosť súperov aj pred odvetným zápasom.

Slovan v ňom prehral s Ferencvárosom 1:4 a po nezvládnutej odvete sa presúva do 3. predkola Európskej ligy. Na postup mu pritom stačila aj remíza, pretože v Budapešti zvíťazil 2:1.

Ferencváros tak rivalovi vrátil nielen vysokú prehru z roku 1992 na Tehelnom poli, ale aj vyradenie z inauguračného ročníka Ligy majstrov, ktorá vtedy vznikla z Pohára európskych majstrov.

„Prehru beriem na seba, pretože sa mi nepodarilo dobre striedať a nešťastne sme inkasovali,” vravel po zápase Vladimír Weiss st., ktorý v závere stretnutia podľahol vlastným emóciám a po jeho rozhodnutí Slovan dostal dva rýchle góly.

Slovan sa presúva do 3. predkola Európskej ligy, kde ho čaká Olympiakos Pireus. Lenže grécky majster ho vyradil aj vlani.

Nezabúdame! Prichádzame!

Ultras Ferencvárosa pred zápasom zverejnili na svojej facebookovej stránke krátke video s archívnymi zábermi brutálneho policajného zásahu proti maďarským fanúšikom z roku 1992. Video sa končí nápisom „Nezabúdame! Prichádzame!“

Na odvetu sa maďarskí fanúšikovia pripravili aj čiernymi tričkami s nápisom „AntiSlovan“ a so zástavou Ferencvárosa a Maďarska.

Stretnúť sa chceli chuligáni aj pred zápasom v Bratislave. Ultras Ferencvárosa doplnení o tvrdé jadro tímu Rapid Viedeň čakali fanúšikov Slovana v Šamoríne blízko Bratislavy.

Približne 50 chuligánov Slovana však bolo v utorok v noci v centre Bratislavy na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

ŠK Slovan Bratislava

Slovan pod Kmotríkovcami

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie