Denník N

Štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva: Platy by mali byť porovnateľné s Českom, verím, že sa v auguste dohodneme

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Situácia v pôrodniciach nie je podľa štátnej tajomníčky ministerstva zdravotníctva Lenky Dunajovej Družkovskej taká alarmujúca, ako sa prezentuje v médiách.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ako sa pracuje sestrám v podmienkach, kde zarábajú o zhruba 400 eur menej ako v Česku a majú často omnoho viac práce, lebo je ich menej?

Situácia sestier – podmienky aj platy – je tu dlhodobo. Problém, ktorý sa možno vykryštalizoval v tomto období, súvisí s pandémiou a s tým, že zdravotníci, a najmä sestry, mali veľkú pracovnú, fyzickú aj psychickú záťaž. Rozdiel v platoch s okolitými krajinami, ako sú Česko, Maďarsko a Poľsko, je najmä u sestier špecialistiek.

Okolité štáty reagovali na pandémiu zvyšovaním platov. Prečo ste sa doteraz nedohodli so zdravotníkmi?

Rokovania prebiehajú na odbornej a politickej úrovni. Odborné prebiehajú na ministerstve zdravotníctva – stretávame sa so zástupcami stavovských aj odborových organizácií. Rokujeme aj v rámci odvetvovej tripartity, ktorá je naším partnerom na sociálny dialóg. Potom sú politické rokovania, ktoré prebiehajú na úrovni premiéra a ministerstva financií. Ja som aj odkladala toto stretnutie, lebo sme s ministrom financií riešili platy zdravotníckych pracovníkov a očistili sme dáta, ktoré máme z kolektívnych zmlúv. Môže sa zdať, že to dlho trvá a výsledky neprichádzajú, ale pomaly sa blížime do finále. Rokovania trvajú naozaj dlho, lebo chceme prijať zodpovedné rozhodnutie.

Ďalšie stretnutie je naplánované na 9. augusta. Vtedy dôjde k dohode?

Verím, že áno. Ale nie je to problém dnešného dňa, je to výsledok dlhoročného neriešenia problémov v zdravotníctve.

Ako vyzerá návrh, ktorý zdravotníkom ponúknete?

Plat zdravotníka pozostáva z koeficientov, ktoré máme v zákone pre všetky profesie. Potom máme Zákonník práce, kde sú príplatky za nočné služby, nadčasy, za víkendy. A máme aj kolektívne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislavské nemocnice

Pôrody

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie