Denník N

Európa predstiera solidaritu

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová gestikuluje počas tlačovej konferencie v Bruseli v stredu 20. júla 2022. FOTO TASR/AP
Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová gestikuluje počas tlačovej konferencie v Bruseli v stredu 20. júla 2022. FOTO TASR/AP

Poslali by Holanďania, Taliani či Nemci svojich synov a dcéry zomrieť pri obrane Estóncov, Lotyšov či Poliakov? Áno, ale iba preto, že sú v NATO a podporujú ich USA, nie preto, že sú v EÚ a sú solidárni.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Dvadsaťsedem lídrov členských krajín Európskej únie rado vychvaľuje solidaritu, ktorá spája ich krajiny. Ich spoločný osud signalizujú už slová. „Únia“ vychádza z latinského unus, čo znamená jeden, a „solidarita“ zo slova solidus, čo znamená pevný, celistvý a nerozdelený. Ako každé dobré manželstvo, aj tento politický blok má byť solidárnym zväzkom.

V skutočnosti to tak nie je a nepriatelia Únie to vedia. Vie to ruský prezident Vladimir Putin aj autokrati v Číne i mimo nej. Najväčším problémom EÚ je neschopnosť vnímať hrozby, zodpovednosť a obete ako súčasť jedného problému.

Vytasil a stlačil spúšť

Práve teraz si Európania nervózne obhrýzajú nechty kvôli Putinovi, jeho fyzickému boju proti Ukrajine aj jeho hybridnej vojne, ktorú vedie proti EÚ. Jeho zbraňou je energ+++ia. Putin strávil dve desaťročia tým, že urobil EÚ zraniteľnou, presnejšie závislou od ruského zemného plynu a iných uhľovodíkov tak, že budoval siete potrubí do dôverčivých krajín, ako je Nemecko. Po februárovej invázii na Ukrajinu tieto zbrane otvorene vytasil a stlačil spúšť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie