Denník N

Naše mesto nie je diera, tvrdí organizátor multižánrového festivalu v Rimavskej Sobote

Tomáš Bálint. Foto N - Peter Lázár
Tomáš Bálint. Foto N – Peter Lázár

Naším podujatím chceme ukázať, že tu sú mladí ľudia, ktorí to ešte nevzdali, hovorí Tomáš Bálint.

Kultúrny manažér a organizátor podujatí Tomáš Bálint pochádza z Rimavskej Soboty, kam sa po škole na rozdiel od väčšiny rovesníkov rozhodol vrátiť. Pred niekoľkými rokmi tam začal organizovať multižánrový festival Fraj, ktorého štvrtý ročník sa koná tento víkend.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • čo bolo impulzom na organizovanie multižánrového podujatia v meste;
  • prečo festival po prvom ročníku takmer zanikol;
  • ako festival súvisí s kvízmi a konferenciami, ktoré pripravoval pre stredné školy;
  • o aktivitách občianskych iniciatív v Rimavskej Sobote, ktorých je súčasťou;
  • prečo je lepšie, že vedenie mesta nepozná program festivalu.

Témou tohtoročného festivalu sú predsudky. Časť programu venujete rómskej problematike, bude diskusia aj koncert rómskej skupiny Lomnické čháve. Mestská galéria sprístupnila výstavu projektu Amenge, ktorej súčasťou sú látky navrhnuté deťmi z Luníka IX. Nebojíte sa otvárať rómsku tému v Rimavskej Sobote, kde majú veľkú voličskú základňu fašistické strany?

Určite obavu máme.

Čoho sa obávate?

Množstvo ľudí v našom meste má predsudky voči Rómom. Veria určitým mýtom a hoaxom o rómskej menšine, ktoré sa v našom regióne šíria. Bojíme sa, že by niektorí z nich mohli prísť narúšať pokojnú a konštruktívnu debatu.

Myslíte si, že by mohli prísť vyvolávať konflikty?

Áno. Nemám však na mysli fyzickú konfrontáciu, toho sa nebojíme. Skôr si myslím, že môžu vykrikovať alebo hlasno vyjadrovať nesúhlas a stereotypy voči rómskej menšine, ktoré sú všeobecne akceptované medzi ľuďmi obľubujúcimi konšpirácie alebo hoaxy.

Zažili ste v minulosti podobné provokácie?

V rámci festivalu nie. Raz sa však v dome kultúry konala diskusia na podobnú tému a prišiel celý autobus kotlebovcov, ktorí vykrikovali a narúšali program. Nedošlo k fyzickému kontaktu, bolo to však nepríjemné. Našťastie tam bol moderátor Andrej Bán, ktorý si to vedel upratať.

Ako sa teraz chcete chrániť pred podobnými prejavmi?

Je to veľmi ťažká otázka, lebo dopredu nevieme, či títo ľudia prídu na festival a čo sa stane. Myslíme však na to a máme dohodnutú bezpečnostnú službu.

Záber z Fraju 2021. Foto – archív Tomáša Bálinta

Súčasťou festivalu bude aj veľká výstava výtvarníkov, pričom časť z nich vytvorí diela až priamo na mieste. Okrem toho sa už tradične uskutočnia predstavenia nezávislých divadiel a koncerty slovenských a českých kapiel. Podľa čoho skladáte program?

Zameriavame sa na nezávislú kultúrnu scénu a zároveň sme multižánrový festival. Snažíme sa, aby to nebolo len o hudbe, ale aj o vizuálnom umení, filme, divadle. Zároveň má každý ročník tému. Dôležité sú pre nás diskusie, pretože nimi otvárame celospoločenské témy. V meste ľudia nemajú inú možnosť, ako zažiť diskusie na témy, ktoré rezonujú v spoločnosti. Nemáme takúto tradíciu a nemá to ani kto robiť.

Ako vyzerá kultúra v Rimavskej Sobote?

Je veľmi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie