Denník N

Popri menšinovej vláde sa môže v parlamente hrať o väčšinu na odvolanie Matoviča

Igor Matovič. Foto N - Vladimír Šimíček
Igor Matovič. Foto N – Vladimír Šimíček

Poslanci okolo Tomáša Tarabu zo strany Život by vyslovenie nedôvery ministrovi financií mohli podporiť len vtedy, ak by tým nenahrali SaS na návrat do vlády, vraví ich líder.

Predseda OĽaNO Igor Matovič by mohol skončiť ako minister financií, aj keby SaS odišla z koalície. Stačilo by, ak by sa Sulíkovi poslanci pridali k tým, čo za jeho pád hlasovali doteraz.

Bolo by to vyústenie koaličnej krízy, o ktorom sa doteraz veľmi nehovorilo, no pri bližšom pohľade na parlamentné počty nie je úplne nereálne. Čiastočne mu nahral aj odchod poslanca Juraja Krúpu z klubu OĽaNO a jeho následný prestup k Sulíkovej SaS.

Na odvolanie ministra treba v parlamente väčšinu všetkých poslancov, teda 76 hlasov. Za dva a pol roka vlády koalície OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí sa opozícii toľko hlasov nepodarilo dať dokopy pri žiadnom ministrovi, i keď ich odvolávala mnoho.

Igora Matoviča naposledy pred rokom, na začiatku leta 2021, už ako ministra financií. Vtedy hlasovalo za vyslovenie nedôvery Matovičovi len 51 poslancov. Dnes už by to mohlo vyzerať inak.

Kto všetko by bol „za“

Teoreticky môže v parlamente nastať nasledovná situácia. SaS sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

OĽaNO

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie