Denník N

Miškov: Brhel je moja rodina, ale na Skok dám vlastný milión

Bývalý minister hospodárstva vstupoval do politiky na kandidátke SaS, odišiel do Novy, kde ho však onedlho nechceli. Teraz zakladá novú liberálnu stranu Skok. JURAJ MIŠKOV chápe, že sa veľa ľudí smeje, ale on chce šancu.

Cez víkend sa vrátil z dovolenky v Thajsku. Je opálený a oddýchnutý. Bývalý minister hospodárstva vstupoval do politiky na kandidátke SaS. Zo strany odišiel do Novy Daniela Lipšica, kde ho však už onedlho spolu s ďalšími exposlancami SaS nechceli. Teraz zakladá novú liberálnu stranu Skok. JURAJ MIŠKOV chápe, že sa veľa ľudí smeje, ale on chce šancu. 

Je pravda, že ste rodina s Jozefom Brhelom?

Áno.

Aká rodina ste?

Vzdialená. Je to bratranec z druhého kolena.

Môžete to povedať presnejšie?

Môj dedo a jeho babka boli brat a sestra.

Niektorí politici týmto vzťahom zdôvodňujú vznik vašej novej strany Skok.

Vôbec ma to neprekvapuje. Už pred nejakým časom predseda SaS Richard Sulík obiehal médiá a snažil sa im to pošepkať ako tip.

A nikto to nenapísal?

Nie. Asi preto, že rodinu si nikto nevyberá. Nemyslím si, že by ma to malo diskvalifikovať z hľadiska politických ambícií. V politike stojíme s Jozefom Brhelom na opačných stranách. Richard Sulík tiež nemôže za to, že má bratranca z druhého kolena, ktorý je vysoký funkcionár Smeru.

Koho?

Jozefa Dvonča. Každý má nejakú rodinu. V nejakom pra-pra-pra pokolení sme možno všetci boli bratia a sestry.

Stretávate sa s Jozefom Brhelom pri rodinných príležitostiach?

Naposledy som ho videl na pohrebe svojho otca asi pred dvoma rokmi.

Richard Sulík na otázku, prečo Skok vznikol, povedal aj to, že motívy môžu byť rôzne, pretože „pravicovou stranou je aj Tip a vieme, že ju pasie Pavol Paška“. Čím viac pravicových strán, tým spokojnejší Smer. Brhel sa označuje za mecenáša Smeru, hoci on to popiera. Nepomáha vám ako príbuzný?

Nepomáha, je to absurdné. Jozef Brhel mi nepomohol, keď som začal podnikať a on bol šéfom Agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania. Prišiel som sa ho opýtať, či by nám nevedel pomôcť, a odišiel som s dlhým nosom. Túto skúsenosť mám v sebe. Naučil som sa postarať sa o seba. Začal som od úplnej nuly a vybudoval som firmu, ktorá sa stala jednotkou vo svojom odbore. Nikdy som nerobil biznis so štátom a nemám sa za čo hanbiť.

Prečo vám vtedy nepomohol?

Neviem. Nefungovalo to.

Bratranec v deväťdesiatych rokoch nepomôže bratrancovi?

Naučilo ma to, že sa mám o seba postarať sám. Keď som začal podnikať, musel som predať prvé auto, na ktoré som si zarobil brigádami. Za prvými klientmi som chodil električkou. Viem, čo je to startup.

Rozprávali ste sa o tom niekedy spätne?

Nerozoberal som to. Bral som to tak, že na príspevok nemám nárok. Už si to presne nepamätám, bolo to pred dvadsiatimi rokmi. Možno medzi niektorými bratrancami v politike to funguje inak. Sme rodina, máme rodinné vzťahy, ale nikdy sme spolu nerobili žiadny biznis.

A je mecenášom Smeru?

Neviem. Takéto veci nikdy nerozoberáme. Tým, že stojíme na opačnej strane, politika je vec, o ktorej sa nerozprávame, lebo by sme sa pohádali. V rodine by mala ísť politika bokom.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Keď sme spolu pred viac ako rokom robili rozhovor v SME, hovorili ste o tom, ako pravica potrebuje moment spájania a ako potenciálnych lídrov ste spomínali Radoslava Procházku, Daniela Lipšica alebo Luciu Žitňanskú. Teraz robíte pravý opak, keď pravicu ďalej delíte.

Podľa mňa nie je problém, že pravica je rozdrobená. Problém je, že súčasné opozičné strany sú myšlienkovo vyprázdnené a bez programu. Voliči to vidia a už ich nechcú. Skok vznikol práve preto, aby bola nová ponuka. Veľa známych mi hovorilo, že nie je koho voliť. Vy máte koho voliť?

Budem si musieť vybrať.

Slovenská občianska koalícia chce byť novou ponukou pre voličov, ktorí hovoria, že si nevedia vybrať z existujúcich strán.

Hovoríte, že strany sú myšlienkovo vyprázdnené. To ste zistili teraz? Veď ste v dvoch z nich boli členom.

Stačí len chvíľu sledovať, čo robia strany v parlamente. Ako keby stratili zmysel, pre ktorý išli do politiky. Mne sa zdá, že cieľom je len politické taktizovanie a snaha udržať sa v parlamente. Nevidím stranu, ktorá by to robila z nadšenia, že by chcela zmeniť svet, Slovensko.

Veď ste boli v SaS aj Nove a netvárili ste sa, že sú myšlienkovo vyprázdnené. Čo sa stalo?

Ja som sa nezmenil, strany sa zmenili. Predstavte si, že nastúpite do autobusu, ktorý vás má odviezť do cieľa, ale počas cesty sa šofér rozhodne, že cieľ zmení. Podľa mňa nie je chybou z takého autobusu vystúpiť.

A stať sa šoférom ďalšieho autobusu.

Áno, a pozvať ľudí, ktorí majú záujem nastúpiť, aby tak urobili.

Keď si šoférujete sám, je pravdepodobnosť, že prídete do zlého cieľa, menšia?

Nasmerujem ho do cieľa, do ktorého chcem ísť ja. Môj cieľ je zmeniť Slovensko, zmeniť svet. Preto som išiel v roku 2009 do politiky. Kde sme dnes? Kde je dnes odvodový bonus? Kde je lepší život na Slovensku?

Kam mal nasmerované autobus Novy a kto a ako zmenil cieľ?

Bol to predseda Daniel Lipšic. Pôvodne bol cieľ o spájaní konzervatívnych a liberálnych síl, ale napokon nám oznámili, že chcú byť iba konzervatívna strana. Daniel Lipšic nedokázal prekročiť svoje mentálne nastavenie. Očakávalo by sa od neho, že bude stáť nad všetkými frakciami, ale on sa cítil stále viac ako konzervatívec.

V rovnakom čase ako vy vystúpil z Novy aj Milan Krajniak. Súviselo to spolu?

Nie, ale viem, že on s rozhodnutím Daniela Lipšica nesúhlasil, s ním sme sa vedeli dohodnúť. Ja ho mám ako človeka veľmi rád, vynikajúco sa s ním diskutuje, aj keď s ním často nesúhlasím.

Z čoho budete Skok financovať?

Chcem byť jediným sponzorom. Som pripravený zaplatiť všetky náklady.

IMG_4442
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na akú sumu odhadujete svoj majetok?

Keby som spočítal všetky aktíva, tak do desať miliónov eur. Na Slovenskú občiansku koalíciu som vyčlenil jeden milión eur.

To je dosť na stranu, ktorá zatiaľ nevyzerá, že by mohla mať úspech.

To hovoríte vy.

Vychádzam z objektívnych ukazovateľov.

Viete, keď som začal podnikať, tiež sa mi veľa ľudí smialo. Mal som iba jediný sen – chcel som robiť najlepšiu reklamu na Slovensku. Trvalo mi to 17 rokov, ale potom som ju robil. A agentúra, z ktorej som pred štyrmi rokmi odišiel, ju robí doteraz.

Nechceli ste radšej spolupracovať s Procházkom alebo so Žitňanskou, ktorých ste kedysi sám označili ako potenciálnych lídrov?

Ale ja nevylučujem spoluprácu s nimi. Vnímam ich ako veľmi schopných odborníkov. Toto nie je ten problém, problém je, že tu chýba ponuka, ktorú sa budeme snažiť priniesť. Politika sa napríklad úplne odtrhla od občianskej spoločnosti.

Ale videli ste tie posmešné reakcie, keď ste oznámili vznik strany, že to už nie je možné, že vzniká ďalšia pravicová strana?

Nech si o tom každý myslí, čo chce. Ja viem, prečo som sa tak rozhodol, viem, čo mám v hlave. Dajte nám šancu.

Rádio Expres, ktorému roky šéfovala Eva Babitzová, ktorá teraz zakladá stranu Šanca, bolo kedysi klientom vašej agentúry. Poznáte sa?

Áno.

Prečo nerobíte stranu spolu?

Ani som nevedel, že chystá stranu. Po tom, čo ohlásila vstup do SDKÚ, som jej po dlhšom čase telefonoval a zablahoželal som jej k rozhodnutiu.

To bolo od vás dosť škodoradostné.

Bolo to ešte pred kongresom SDKÚ, nevedela, čo ju na ňom čaká.

Nespojíte sa?

Ja nikoho nepresviedčam. Aj v parlamente sú ľudia v rôznych stranách, s ktorými by som rád spolupracoval. Otvoril som Slovenskú občiansku koalíciu všetkým.

Môže sa stať, že nakoniec pôjdete do parlamentu na kandidátke inej strany?

Neviem, čo bude o rok. To je v politike dlhý čas. Kto by pred rokom povedal, že Ivo Nesrovnal bude primátorom Bratislavy? Že budeme mať prezidenta Andreja Kisku?

Predsedom strany chce byť njviac štyri roky. Foto - TASR
Predsedom strany chce byť najviac štyri roky. Foto – TASR

Vaše meno sa vôbec neobjavuje v rebríčkoch dôveryhodnosti, hoci ste v politike už nejaký čas. Prečo si myslíte, že sa to zmení?

Ja som sa nikdy netlačil dopredu. Pre mňa je cieľom dotiahnuť do politiky schopných ľudí s podobným príbehom, ako mám ja. Ak z nich vznikne dôveryhodný líder, urobím všetko preto, aby v strane pokračoval.

Lídrom Skoku nebudete vy?

Budem sa uchádzať o pozíciu predsedu strany, ale chcem presadiť do stanov, že budeme mať predsedu len na štyri roky. Na Slovensku sú strany eseročkami svojich predsedov, preto to nefunguje. Strana môže až zaniknúť, ale predseda z funkcie neodíde.

Popularita predsedu je dôležitá. Prečo si myslíte, že teraz to príde, keď to doteraz neprišlo?

Možno pre veľkú skupinu voličov to je dôležité, ale myslím si, že sú tu aj voliči, pre ktorých bude podstatný program, myšlienka. Tu sa strany netvoria okolo myšlienok, ale ľudí. Možno máme na Slovensku iba jednu stranu – KDH, ktorá je vytvorená na základe predsedu tam hore (ukazuje do neba) a tam je v zásade úplne jedno, kto bude predsedom strany. To isté platí aj pre strany západnej demokracie. Neviem si predstaviť, že by CDU mala polovičný výsledok vo voľbách a Angela Merkelová by zostala vo funkcii.

Stretli ste sa v reklamke s tým, že by klient žiadal platiť kampaň pol na pol?

Nie. Možno preto, že sme nikdy nerobili kampaň pre politické strany. My budeme viesť transparentné účtovníctvo na webe.

Vy ste teraz majiteľom jednej akciovej spoločnosti a jednej eseročky. Čo tie firmy robia?

Nič, len vlastnia nehnuteľnosti. Mám príjem z ich prenájmu a dostávam splátky za predaj podielu v reklamnej agentúre.

Cez deň pracujete?

Tvrdo pracujem. Venujem sa iba politike. Od rána do večera sa stretávam s ľuďmi, potenciálnymi členmi strany, veľa za nimi cestujem. Som prekvapený, že na Slovensku je veľmi veľa šikovných ľudí, o ktorých nikto nevie a ktorí by boli lepší v politike ako tí, čo sú tam teraz.

 

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Váš prípravný výbor sú ľudia, ktorí boli v SaS. Budete liberálna strana?

Budeme občianska liberálna strana.

Budete mať v programe schválenie registrovaných partnerstiev?

Určite. Pre mňa je to vec, o ktorej ani netreba diskutovať, lebo všade naokolo už platí. Je len otázkou času, kedy politici nájdu dostatok odvahy, aby tento krok uzákonili.

Videli ste klip Aliancie za rodinu?

Videl. Zdá sa mi to nekorektné. Je to citové vydieranie, ktorému sme sa my, ešte keď som viedol reklamnú agentúru, snažili vyhnúť. Vytvára sa tam dojem, ako keby nejakí chamtiví homosexuáli túžili ukradnúť dieťa. Inak nepoznám ani jeden mužský homosexuálny pár, ktorý by chcel deti. Zdá sa mi, že jediný, kto to rieši, je Aliancia za rodinu.

Zobrali by v reklamke zákazku od Aliancie za rodinu?

Neviem, ale určite by sme sa snažili urobiť to iným spôsobom. Som prekvapený, ako ostatné politické strany bočia od tejto témy. Celé referendum iba zbytočne zvyšuje napätie v spoločnosti a zhoršuje vzťahy medzi ľuďmi. Aj preto sme sa rozhodli urobiť vlastnú kampaň, v ktorej vyzveme ľudí, aby sa tejto polarizácie spoločnosti nezúčastnili.

Ako vaša kampaň bude vyzerať?

Bude viditeľná na bilbordoch, sociálnych sieťach, na internete.

Natočíte aj video?

Nie. Budeme sa snažiť Aliancii za rodinu nastaviť zrkadlo.

Akú sumu ste na to vyčlenili?

50-tisíc eur z mojich vlastných peňazí.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie