Denník N

Vývoj bojov (155. deň): Čo sa stane, ak USA dodajú Ukrajincom balistické rakety

Dodávky rakiet ATACMS pre Ukrajinu boli doteraz politicky nepriechodné, tlak však narastá. Foto - Wikimedia
Dodávky rakiet ATACMS pre Ukrajinu boli doteraz politicky nepriechodné, tlak však narastá. Foto – Wikimedia
  • Nebudeme hádzať vojakov do veľkých útokov, povedal poradca ukrajinského prezidenta.
  • V USA rastie tlak na vyzbrojenie Ukrajincov balistickými raketami systému ATACMS, ktorými by mohli udierať napríklad na ruské základne na Kryme.
  • Nedostatok pozemných jednotiek núti Rusov, aby niektoré úseky frontu zabezpečovali s pomocou žoldnierov z Vagnerovej skupiny.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za štvrtok 27. júla. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Rusi juh bránia. V Chersonskej oblasti sa Rusi pokúsili o pozemný útok na ukrajinské pozície, podľa ukrajinského generálneho štábu však boli odrazení.

Ukrajinci dokázali v tomto regióne počas posledných týždňov oslobodiť viaceré obce, Rusi sa im teraz snažia tieto zisky zmazať. Na mnohých miestach južného frontu pokračovalo delostrelecké ostreľovanie. Ruské delostrelectvo sa zameriavalo zvlášť na predmostie pri rieke Inhulec severovýchodne od Chersonu, ktoré sa Ukrajincom podarilo v druhej polovici júla vybudovať.

O tom, aká je taktika Ukrajincov, hovoril vo svojom dennom sumári aj poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč. Potvrdil do značnej miery to, čo odhadujú viacerí západní pozorovatelia, že Ukrajinci nevidia zmysel v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie