Denník N

Žilinská županka nechce autobusové spojenie medzi Poľskom a Slovenskom. Otázka je prečo

Tatranský národný park. Chata pri Zelenom plese. Foto – Soňa Mäkká
Tatranský národný park. Chata pri Zelenom plese. Foto – Soňa Mäkká

Štyri roky Eriky Jurinovej boli pre Poliakov sklamaním. Žilinská župa pod jej vedením ponúkla len autobusové spojenie s prestupom v poli.

Regionálne voľby na Slovensku len málokedy vzbudia záujem v susednom Poľsku, väčšinou o nich takmer nikto nevie. Tento rok to bude po prvý raz inak, pretože októbrové voľby rozhodnú aj o budúcnosti vzťahu medzi Žilinským krajom a susedným Malopoľskom, ktorý je pre obyčajných ľudí z Oravy a Poľska čoraz dôležitejší.

Ľudia sú rozhorčení tým, že celé roky sa politikom z Krakova a zo Žiliny nedarí dohodnúť sa na zriadení cezhraničnej autobusovej dopravy v Tatrách podľa vzoru tej, aká bežne funguje v Alpách. Môže za to súčasné vedenie Žilinského kraja, ktoré už štyri roky odmieta návrhy na spoluprácu z poľskej strany a namiesto toho ponúka nefunkčné riešenia – autobus s prestupom uprostred poľa, ktorým nikto nechce jazdiť.

Sklamanie z chýbajúceho spojenia je o to väčšie, že Žilinský kraj doteraz nečinnosť v tejto oblasti vysvetľoval pandémiou a potrebou obmedzenia mobility. Všetci čakali, že pandémia sa raz skončí a autobusy sa stanú realitou.

Poliaci boli po dvoch rokoch pandémie hladní po výletoch do slovenských Západných Tatier a Oravci chceli mať pohodlné autobusové alebo v budúcnosti vlakové spojenie do Krakova, ktorý je pre nich čoraz dôležitejší.

Po roku a pol im Žilinský kraj ponúkol len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie