Denník N

Keď som odišla zo ZOO, pol roka som za zvieratami plakala. Musela som sa vrátiť, hovorí zoologička

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Martina Hudec Nemčeková pracuje v zoo desiatky rokov a samici hrošíka pomáhala porodiť prvé mláďa. „Zakývala som jej a povedala: ‚Drž sa, dievča!‘ Zavrela som dvere a odišla. V takej chvíli netreba vyrušovať.“

V marci sa v bratislavskej zoo narodilo mláďa hrošíka libérijského, návštevníci mu vybrali meno Debby. Málokto však vie, že Debby sa narodila samici Dinba vo vysokom veku – gravidná nebola celých šestnásť rokov. Až kým sa o ňu nezačala starať zoologička Martina Hudec Nemčeková, ktorá naštartovala cyklus hrošíka.

Zoologička opisuje, aké fascinujúce je párenie hrošíkov. Samec a samica žijú oddelene, stretnú sa spolu iba raz do mesiaca, keď má samica ruju. Vtedy sa venujú iba sebe, niekedy nepotrebujú ani žrať. „Bozkávajú sa tými veľkými tlamami – samec je celý doškriabaný od samice. Dorozumievajú sa fŕkaním, funením, vrnia na seba alebo vypúšťajú bublinky.“

Nemčeková pracuje v zoo desiatky rokov a vysvetľuje, že zvieratá ju naučili komunikovať aj bez slov. „Po tých rokoch som si všimla, že čítam ľudí hlavne podľa pohybov,“ hovorí zoologička.

V marci sa narodila Debby, mláďa hrošíka libérijského. Meno jej vybrali návštevníci zoo, no vy zamestnanci ste ju od začiatku volali Etelka. Prečo? 

Ak by ste s ňou chvíľu pracovali, pochopili by ste, že je to jednoducho taká Etela.

Čo to znamená?

Je prvým potomkom samice, ktorá ju mala vo vysokom veku, až v šestnástich. Ak by už mala za sebou viac mláďat, brala by to trochu uvoľnenejšie. Lenže táto samica si ju veľmi chráni a je šťastná, že ju má. Jednoducho vidno, že je to prvorodička. Keby ste videli mňa, keď som mala dieťa – škriekala som, kričala, pobehovala, chránila.

Ako ju chráni? 

Veľmi. Vždy, keď sa zjaví cudzí človek, samica sa zaradí tak, aby stála medzi ním a svojím mláďaťom. Obe sa pohybujú naraz, paralelne vedľa seba. Občas ju nemáte šancu ani vidieť. Keď sú v boxe a malá si ľahne, jej mama ju zakryje svojou hlavou a mláďa takmer nevidno. Keby k nim do boxu vstúpil cudzí človek, zaútočila by.

Ako sa má Debby? Aká je?

Ako rastie, stáva sa sebavedomejšou a odvážnejšou. Hrošíky vyzerajú ako tiché, samotárske stvorenia, zdalo by sa vám, že sú bez emócií. Ale keď s nimi pracujete každý deň, naučíte sa rozoznávať drobné nuansy. Ťažko sa mi to komunikuje slovami. Pri tejto dlhoročnej práci so zvieratami som si všimla, že niektoré veci nedokážem pomenovať slovami. Naopak, ich povahu, náladu pozorujeme na pohyboch. Cez ne vieme, čo nám chcú povedať.

Zmenilo vás to? Aj vám sa už lepšie komunikuje v pohyboch? 

Určite. Po tých rokoch som si všimla,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Rozhovory

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie