Denník N

Vedenie pôrodnice v Brne: V poslednom čase sa výrazne zvýšil záujem žien zo Slovenska rodiť u nás

Miloslava Kameníková a Vít Weinberger. Foto - FN Brno
Miloslava Kameníková a Vít Weinberger. Foto – FN Brno

Pohľad lekárov, často patologický, je v momentoch, keď ide o prirodzený pôrod, zlý a dokáže skôr negatívne ovplyvniť prirodzený proces, hovorí prednosta najväčšej pôrodnice v Česku. Pôrodné asistentky v nej majú veľké kompetencie.

Pôrodnica vo Fakultnej nemocnici v Brne je najväčšia v Česku. Funguje tam aj Centrum pôrodnej asistencie. Pôrodnica je veľmi populárna aj preto, že do popredia sa dostávajú pôrodné asistentky, ktoré pomáhajú ženám pri nekomplikovaných pôrodoch. Lekár prichádza len vtedy, keď nastane problém.

V rozhovore tento systém vysvetľujú prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Vít Weinberger a vedúca pôrodná asistentka Centra pôrodnej asistencie Miloslava Kameníková.

Hovoríte, že pôrod patrí do rúk pôrodnej asistentke. Prečo?

Weinberger: Lekár počas svojho štúdia na lekárskej fakulte spoznáva veľa odborov a až po šiestom ročníku medicíny, teda po dokončení štúdia, sa rozhodne, že chce robiť gynekológiu a pôrodníctvo. Vzdeláva sa nielen v pôrodníctve, ale aj v gynekológii, reprodukčnej medicíne, onkogynekológii, urogynekológii. Pôrodníctvo a perinatológia je len jedna zo súčastí toho, čo spoznáva. Všetky tieto podšpecializácie spoznáva najmä z pohľadu patológie, teda ochorenia alebo problémov. Učí sa ich rozpoznať a vyriešiť, či už operačne alebo liekmi. Pri pôrodníctve však nehovoríme o chorobe. Ide o prirodzený jav a deje sa všade.

Pohľad lekárov, často patologický, je v momentoch, keď ide o čistú fyziológiu, zlý a dokáže skôr negatívne ovplyvniť prirodzený proces. Prirodzenému, fyziologickému pôrodu by sa mali venovať pôrodné asistentky, ktoré na to majú vzdelanie. Ich kompetencie sa končia vtedy, keď sa objaví problém. Potom to už nepatrí do ich rúk, pôrod a ženu presúvajú do rúk lekára, ktorý sa má venovať patológii, lebo je na ňu expert.

Lekár by mal prísť k pôrodu, až keď nastane problém?

Weinberger: Áno, to je filozofia, ktorú sa snažíme robiť. Konfrontovali ma s tým, kde sa v takomto systéme lekári naučia, ako prebieha prirodzený pôrod. Nechceme meniť spôsob postgraduálnej výučby. Lekár musí byť pri určitom počte fyziologických pôrodov, musí urobiť úkony, aby sa to naučil a poznal činnosť pôrodných asistentiek, s ktorými musí úzko spolupracovať. Keď sa to naučí a získa zručnosti, nemusí ich ďalej prehlbovať, lebo to by bol skôr pôrodnou asistentkou a nie lekárom. Vtedy má dať priestor pôrodným asistentkám, ktoré sa tomu celoživotne venujú a robia to veľmi dobre.

Kameníková: Pôrodná asistentka u nás študuje tri roky na vysokej škole, kde získa kompetencie pre výkon svojej profesie. Veľmi však záleží na tom, na aké pracovisko nastúpi a ktoré činnosti jej tam umožnia robiť.

Ako to vstupuje do vzťahu s lekármi? Nemali problém prijať, že fyziologické pôrody majú na starosti pôrodné asistentky?

Weinberger: Nebolo to jednoduché, ale práve preto máme metodické pokyny. Stretnete sa a vykomunikujete si stratégiu a zmenu v kolektíve lekárov aj pôrodných asistentiek. Obe skupiny sa podieľali na metodických pokynoch o tom, kde je hranica a kedy preberá pôrod lekár a naopak, kedy lekár nebude zasahovať a prenechá všetky kompetencie pôrodnej asistentke. Nie je to jednoduché, na konkrétnom pracovisku o tom treba hovoriť a dolaďovať detaily.

Na čo pri pôrodoch zabúdame v tom zmysle, že nejde len o to, aby prebehol medicínsky v poriadku, ale aby aj žena bola s pôrodom spokojná?

Kameníková: Stále si musíme pripomínať, že je tu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pôrody

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie