Denník N

Fotky Oleny Zelenskej pre Vogue nadchli aj pobúrili. Radšej byť kritizovaná než nespraviť nič, reagovala prvá dáma

„Portrét odvahy,” znie nadpis článku magazínu Vogue vedľa fotografie prvej dámy Ukrajiny.

S decentným mejkapom, ktorý však nezakrýva známky únavy, a v minimalistickom oblečení sedí Olena Zelenská na schodoch historickej budovy, pričom v pozadí vidno vrecia naplnené pieskom, ktoré ju majú chrániť pred ruskými útokmi.

Na sérii fotografií od Annie Leibovitzovej, autorky ikonických fotografií osobností a celebrít, stojí s vojačkami pred zdevastovaným lietadlom na letisku v Hostomeli alebo sedí v prezidentskej kancelárii v tuhom objatí s Volodymyrom Zelenským.

Zelenských fotil naposledy Vogue v roku 2019, keď sa stal Volodymyr Zelenskyj ukrajinským prezidentom. Tentoraz však prírodu v pozadí vystriedala vojnou zdevastovaná krajina a prvá dáma má na fotkách namiesto značiek ako Prada alebo Celine len oblečenie od ukrajinských návrhárov.

„Byť na titulke Vogue je veľká česť a sen mnohých úspešných a zaslúžilých ľudí na svete. Jediné, čo im všetkým prajem, je, aby to nebolo pre vojnu v ich krajinách. Chcela by som, aby ste tu na mojom mieste videli každú Ukrajinku. Ktorá bojuje, slúži ako dobrovoľníčka, je nútená byť v tábore pre migrantov, robí svoju prácu za zvuku sirény alebo je držaná v okupácii,“ píše Zelenská na svojom instagrame.

„Má právo a zaslúži si byť na obálkach časopisov po celom svete. Teraz je každý z vás, drahí krajania, tvárou a obálkou našej krajiny.“

Hoci majú fotografie vyjsť až v októbrovom čísle ukrajinského Vogue, text a zopár fotiek hneď deň po zverejnení vyvolali zmiešané reakcie.

Ozvali sa republikánky aj Romana Tabák

Republikánska reprezentantka za Texas Mayra Flores fotky ukrajinského prezidentského páru využila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie