Denník N

Ako dlho som infekčný? Omikron môžeme šíriť dlhšie ako deltu, naznačuje nová štúdia

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Počet dní, ktoré môže človek byť infekčný pre okolie, sa líši. Odborníci odporúčajú otestovať sa antigénovým testom.

Covidová vlna v čase letných prázdnin nie je zo spoločenského pohľadu ideálne načasovanie. Ľudia majú dovolenky, stretávajú sa s kamarátmi a príznaky covidu s pozitívnym testom môžu mesiace očakávané plány na poslednú chvíľu prekaziť.

Človek po pozitívnom teste (aj antigénovom) by mal ísť do izolácie, čo je jedno z posledných pandemických opatrení, ktoré platí na Slovensku či v iných krajinách. Výnimkou je Švajčiarsko, kde úrady izoláciu pozitívne testovaného (a že tam takých ľudí teraz majú dosť) nevyžadujú. Odporúčajú im však, ak sa dá, pracovať z domu, obmedziť kontakty a nosiť rúško.

Na Slovensku by ste podľa nariadení mali najmenej päť dní od pozitívneho testu zostať v izolácii. Opustiť ju môžete vtedy, keď posledný deň nemáte príznaky (inak až po konzultácii s lekárom).

Ďalších päť dní by ste mali nosiť respirátor na verejnosti, aj vonku, ak nedokážete dodržať rozostupy. Výnimku majú deti do 6 rokov, starším deťom stačí rúško.

Toľko nariadenie, čo však hovorí veda? Ako dlho v skutočnosti môžete šíriť omikron?

Nová štúdia

Nedávno vyšla štúdia v časopise New England Journal of Medicine, ktorá sa touto otázkou zaoberala. Naznačuje, ako dlho od začiatku príznakov je človek stále infekčný a kedy sa už môže vrátiť do bežného života, do práce či stihnúť dovolenku.

Podľa nej bola stredná hodnota (median), keď ľudia už nemali v sebe živé vírusy, v prípade omikronu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Veda

    Teraz najčítanejšie