Denník N

Bežná populácia pácha viac trestných činov než ľudia s duševnou poruchou. Stigma však pretrváva, hovorí bývalý odborník z WHO

Psychiater Norman Sartorius. Zdroj - Twitter
Psychiater Norman Sartorius. Zdroj – Twitter

Norman Sartorius je prezidentom Asociácie pre zlepšenie programov duševného zdravia so sídlom vo Švajčiarsku a takmer 20 rokov pôsobil ako riaditeľ divízie duševného zdravia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). V rozhovore vysvetľuje, ako bojovať so stigmou, ktorá sa stále viaže k psychickým ochoreniam, ako boli psychiatrickí pacienti diskriminovaní počas pandémie a ako by s nedostatkom psychiatrov mohli pomôcť všeobecní lekári.

V rozhovore sa tiež dozviete:

  • prečo ľudia s duševnými poruchami zomierajú v priemere o 10-15 rokov skôr ako ľudia bez nich;
  • či lekár dokáže posúdiť stav pacienta do desiatich minút;
  • prečo by štát nemal zabúdať na opatrovateľov, ktorí sa o ľudí s mentálnym ochorením starajú v domácnosti;
  • ako k stigme psychiatrických pacientov prispeli samotní psychiatri;
  • v akej psychickej kondícii sme uprostred pandémie, vojny v Európe a inflácie.

Slovensko ste v lete navštívili na pozvanie Slovenskej psychiatrickej spoločnosti. Videli ste aj nejaké psychiatrické liečebne a zariadenia?

Áno, išli sme na psychiatriu neďaleko od Bratislavy a na psychiatrické oddelenie fakultnej nemocnice v Bratislave.

Sú podmienky našich nemocníc porovnateľné s európskymi štandardmi?

Nemocnica, ktorú sme videli, bola veľmi pekná priestranná nová budova. No neviem, koľko takých je naokolo. Neviem ani to, či má dostatok zamestnancov, peniaze na zaškolenie rodinných príslušníkov a podobne. Ale budova je to veľmi pekná.

Psychiatrické oddelenie v Bratislave bolo preplnené a nebol tam dostatok miesta, čo sú podmienky, v ktorých je náročné pracovať. Celkovo by som povedal, že zariadenie nie je vhodné pre univerzitnú nemocnicu.

Ak máte duševné problémy, cítite sa bezradní a neviete, ako ďalej, so žiadosťou o pomoc sa môžete obrátiť na linky pomoci:

Aké sú hlavné nedostatky, ktoré by podľa vás nemali mať miesto v modernej psychiatrii?

Vo väčšine európskych krajín ľudia pochopili, že duševné choroby sú veľmi bežný stav, a vyvinuli služby na pomoc tým, ktorých sa to týka. Veľkým, no nie veľmi známym problémom nášho storočia je výrazný nárast komorbidity duševných a fyzických chorôb, teda počtu ľudí, ktorí trpia duševnou aj telesnou chorobou. Napríklad ľudia s cukrovkou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Rozhovory

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie