Denník N

Špeciálna operácia Kremľa v Európe

Foto - TASR
Foto – TASR

„Studená zima v Európe“ alebo ako Putinov režim obchoduje so strachom.

Autor je ruský novinár, prekladateľ, zakladateľ a prezident TechInput Group

Za takmer štvrťstoročie svojej existencie sa Putinov režim nenaučil nič robiť – ani v politike, ani v sociálnych vzťahoch, ani v ekonomike. Vo vzťahoch so Západom sa však naučil jednu vec – vyjednávať, pričom tento režim chápe obchodovanie veľmi zvláštnym spôsobom, pretože obchoduje s kradnutým tovarom.

Najprv kradne (územie, ľudí, myšlienky a techniku) a potom ponúka Západu, aby od neho kúpil časť toho, čo ukradol, výmenou za akceptovanie zvyšku ako legálne nadobudnutého. A podnetom na tento obchod je prirodzená ľudská emócia, strach, že ak sa nepodarí dosiahnuť dohodu za jeho podmienok, situácia sa zhorší. Ako v známej Žvaneckého (ruský satirik – pozn. prekl.) replike, v ktorej sa dá slovo „dobre“ nahradiť slovom „zle“: Nesľúbili sme vám, že sa vám bude dobre žiť. Sľúbili sme vám, že budete žiť ešte lepšie.

V obchode so strachom sa režimu zatiaľ príliš nedarí – Švédsko a Fínsko, ktoré sú už desaťročia (ak nie stáročia) neutrálne, vstúpili do NATO a Ukrajina sa úspešne bráni jeho invázii.

Obchod so strachom v podobe ukradnutého obilia z Ukrajiny výmenou za zmiernenie sankcií tiež zlyhal, a teraz minister obrany Šojgu (ktorý prevzal funkciu ministra zahraničného obchodu) letí do Istanbulu, aby podpísal dohodu o odvoze ukrajinského obilia z napadnutých území.

Posledné eso

V rukáve majú posledné eso

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Komentáre

Teraz najčítanejšie