Denník N

Vyvrheľom nebol dlho. S lídrom Saudskej Arábie sa stretli Biden aj Macron, mimovládky to kritizujú

Korunný princ a de facto vládca Saudskej Arábie Mohamed bin Salmán, známy ako MBS. Foto - TASR/AP
Korunný princ a de facto vládca Saudskej Arábie Mohamed bin Salmán, známy ako MBS. Foto – TASR/AP

Macron okrem iného vyzval korunného princa, aby Saudská Arábia zintenzívnila produkciu ropy. To by v čase vysokej inflácie pomohlo znížiť jej cenu.

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán tento štvrtok vycestoval do Francúzska, kde rokoval s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Len asi pred dvomi týždňami sa pritom stretol doma aj s prezidentom Spojených štátov amerických.

Na tom by samo osebe nebolo nič nezvyčajné, keby z neho Joe Biden ešte prednedávnom nechcel urobiť „vyvrheľa“.

Medzičasom sa však vplyvom pandémie aj ruskej invázie na Ukrajinu zvýšili ceny energií a Saudská Arábia sa ako najväčší vývozca ropy na svete stala kľúčovým geopolitickým hráčom.

Mnohí stretnutia s Macronom či Bidenom interpretujú ako bin Salmánovu snahu napraviť si meno na medzinárodnej scéne. V skutočnosti sa od príchodu k moci snaží prezentovať ako umiernený reformátor, ktorý myslí na ženské práva a prináša zábavu občanom svojej krajiny.

Lenže napriek niektorým prelomovým rozhodnutiam – napríklad ženám dovolil šoférovať či cestovať – čelí de facto líder Saudskej Arábie výraznej kritike neziskových organizácií.

Čo sa stane, ak sa neobmedzená moc spojí s neobmedzeným kapitálom? Renomovaní investigatívni reportéri denníka The Wall Street Journal priniesli nevšedný pohľad na to, ako funguje najmocnejšia kráľovská rodina na svete, a opisujú, ako z boja o nástupníctvo vzišiel charizmatický, no nemilosrdný saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán. Kúpte si knihu Krv a ropa. Neľútostná honba Muhammada bin Salmána za globálnou mocou.

Dôraz na ľudské práva či strategické partnerstvo?

Korunný princ bin Salmán v posledných rokoch posilňoval vzťahy s Vladimirom Putinom a s Ruskom minulý rok podpísal dokument o vojenskej spolupráci.

Bin Salmán si veľmi dobre rozumel aj s americkým prezidentom Donaldom Trumpom a zvlášť s jeho zaťom Jaredom Kushnerom. Verejnosť však očakávala, ako vzťahy Saudskej Arábie a Spojených štátov ovplyvní voľba nového prezidenta Joea Bidena.

Ten v predvolebnej kampani sľuboval, že americká zahraničná politika už nebude „len“ o vlastných strategických záujmoch, ale aj o dôraze na ľudské práva. Preto v predvolebnej kampani vravel, že s bin Salmánom, ktorý podľa amerických tajných služieb odsúhlasil vraždu novinára Džamála Chášukdžího, rokovať nebude.

Aj vzhľadom na vysoké ceny energií (a veľké zásoby ropy Saudskej Arábie) sa však Biden s bin Salmánom v polovici júla

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie