Denník N

Poslanec Kuffa: Odvolanie Matoviča nepodporím, také veci sa priateľom nerobia

Štefan Kuffa. Foto N - Andrej Bán
Štefan Kuffa. Foto N – Andrej Bán

Poslanec za stranu Život – Národná strana Štefan Kuffa vraví, že ako trojica s Tomášom Tarabom a so synom Filipom sú opoziční poslanci a budú podporovať iba zákony, s ktorými sú stotožnení. Aj keby závisela tesná väčšina koalície na ich troch, nie sú pripravení podpisovať s koalíciou žiadnu dohodu. Ako opakovane deklarovali, v prípade odchodu SaS sú za predčasné voľby.

Prečo ste sa v košickej župe spojili so Smerom a podporujete v jesenných voľbách ich kandidáta, terajšieho primátora Michaloviec Viliama Záhorčáka?

Pán Záhorčák stranu Život oslovil a požiadal o podporu. Ja ho poznám ako kolegu z parlamentu, považujem ho za čestného a charakterného človeka, tak nevidím v tom problém.

Aj s ĽSNS a Republikou by ste vytvorili koalície?

Neviem zatiaľ, že by sme niekde mali spoločné koalície. Spojenie Republiky so SaS v boji proti sociálnej pomoci rodinám z nej nerobí prirodzeného spojenca pre stranu Život. A čo sa týka ĽSNS, tiež nemám informáciu, že by sme niekde mali koalíciu.

Neprekážalo by vám, že ide o extrémistov?

Pri vstupe na ich kandidátku nám ĽSNS podpísali memorandum, kde vyhlásili, že uznávajú krivdy minulosti. Ja pri každom hľadím na človeka. Extrémistov nemám ani za politických partnerov, ani kamarátov. Dnes sa však slovo extrémista a fašista používa často politicky iba na eliminovanie súpera v boji. ĽSNS už viackrát predkladali v parlamente hodnotové zákony a my traja s Filipom Kuffom a Tomášom Tarabom sme ich vždy podporili.

K tomu sa ešte dostaneme. Ako vnímate avizovaný odchod SaS z koalície 1. septembra, ak neodíde z vlády Igor Matovič?

Túto horúcu polievku navaril Sulík. Už predtým som povedal, že je to chronický „povalač“ vlád. Ak to myslel ultimatívne, prečo neodišli hneď a dali si odklad dva mesiace?

Asi chcel dať aj partnerom z OĽaNO čas, aby si veci v pokoji premysleli…

Mohli v SaS konať hneď.

Jedným z dôvodov je, ako vraví Sulík, že s Matovičom, ktorý na nich útočí aj naďalej, sa nedá.

Ani sa Igorovi nečudujem. Keby som bol na jeho mieste, robil by som to isté.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Slovensko

Teraz najčítanejšie