Denník N

Klopp prišiel a 12 hráčov zrazu malo rovnaké zranenie. Škrtelov kondičný tréner detailne vysvetľuje, akou vedou je príprava futbalistov

Roman Švantner je špecialista a kondičný tréner ŠK Slovan Bratislava. Foto - Miro Gasidlo
Roman Švantner je špecialista a kondičný tréner ŠK Slovan Bratislava. Foto – Miro Gasidlo

Futbalová sezóna sa začína a tímy tak okrem úspešnosti prestupov odhalia aj kvalitu predsezónnej prípravy. Internetom kolujú premyslené a náročné tréningové metódy kondičných trénerov Tottenhamu Hotspur či Realu Madrid, ktorí sú preslávení dokonalou prípravou a vhodnou prevenciou zranení.

Ako by mala vyzerať správna predsezónna príprava? Akú úlohu v nej zohráva náročný program a prečo je čoraz väčšia alchýmia správne nastaviť tréningový plán?

„Ak sú hráči dostatočne inteligentní, uvedomujú si, že telo je ich firma, a musia sa pripraviť na celú sezónu, ktorá je z roka na rok dlhšia,“ hovorí v rozhovore pre Denník N kondičný tréner a špecialista Roman Švantner, ktorý spolupracoval s hráčmi ako Tomáš Tatar či Martin Škrtel, ako kondičný tréner viedol prípravu v gruzínskej reprezentácii a dnes je kondičným trénerom futbalového Slovana Bratislava.

Švantner ďalej detailne vysvetľuje:

  • Ako najvhodnejšie budovať výdrž?
  • Aká rýchlosť hráčov na krídlach je vhodná pre regionálnu úroveň a aká pre európsku?
  • Ako pracovať s rýchlosťou a aké tréningy sú vhodné pre jednotlivé typy rýchlostí?
  • Prečo je diagnostika v modernom klube rozhodujúca?
  • Čo znamenajú pojmy ako recovery protocol a recovery test a na čo sa využívajú?
  • Aké tréningové metódy preferuje Jürgen Klopp a prečo musel po príchode do FC Liverpool svoje techniky meniť?
  • Aký je hraničný vek človeka, ktorý už nevie budovať rýchlosť, a prečo je v tomto ohľade kľúčová sila?

Futbalisti milujú ostré zápasy, boj o trofeje. Vnímajú predsezónnu prípravu ako nutné zlo alebo ako priestor na zlepšenie sa?

Samotný futbal ukazuje trend a smer, že z technického hľadiska bolo zrejme už všetko vymyslené, čím myslím finty, kľučky a individuálne herné činnosti. Taktické modely sa stále vyvíjajú, ale to, v čom sa futbal najviac posúva, sú pohybové schopnosti hráčov. Keď si totiž porovnáte štúdie z roku 2010 či 2011 s tými aktuálnymi, jasne vidno, že futbal sa neuveriteľne zintenzívnil a zrýchlil. Ak sú teda hráči dostatočne inteligentní – a ja mám šťastie, že sa s takými stretávam –, tak si uvedomujú, že telo je ich firma, a musia sa pripraviť na celú sezónu, ktorá je z roka na rok dlhšia.

Z toho, čo hovoríte, vyplýva, že tréner či tím nemôžu zotrvávať z pohľadu prípravy v metodike spred 10, ale možno aj 20 či 30 rokov?

Ak hovoríme o tíme, ktorý chce byť úspešný a chce hrať moderný futbal, tak aj po diskusii s odborníkmi a vedcami pochopí, že je to prakticky nemožné. Nehovorím však, že sa to na Slovensku či v iných krajinách nedeje.

Martin Škrtel zažil ešte Jürgena Kloppa a práve s bývalým kapitánom slovenskej futbalovej reprezentácie ste v minulosti spolupracovali. Spomínal vám nejaké špecifiká prípravy pod slávnym trénerom?

Počas spolupráce s Maťom som zažil viac trénerov – Rafaela Beniteza, Brendana Rodgersa či teraz Kloppa. Každý trénoval iným spôsobom. Mal som tú česť a v klube som niekoľkokrát sledoval tréningový proces. Ten vždy závisel od toho, kto bol head of science (šéf fyzickej prípravy klubu, pozn. red.). Keď to bol Španiel, tak systém kládol dôraz na silu, intenzívny šprintérsky tréning. Pri Rodgersovi tam boli ľudia z Walesu a to bolo zase o silovom tréningu robenom iným spôsobom. Klopp vstúpil do klubu veľmi intenzívnym tréningom a v úvode sa mu to vrátilo – mal 12 zranených hráčov v prvých troch mesiacoch. A všetko to boli zadné stehenné svaly.

Čím to bolo?

Sám prišiel na to, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Futbal

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie