Denník N

Britský skokan má manžela, syna aj olympijské zlato. Teraz spravil gesto, za ktoré by inde dostal trest smrti

Tom Daley kritizuje najhomofóbnejšie krajiny Commonwealthu.

„Ahojte, väčšina z vás sa pravdepodobne pýta, prečo nahrávam video. Môj život bol posledné roky ako na horskej dráhe,” vysvetľuje v 5-minútovom videu britský skokan do vody Tom Daley.

V roku 2013 sa Daley podľa vlastných slov rozhodol pre jednu z „najstrašidelnejších vecí“ vo svojom živote, pre coming-out. „Tento rok na jar sa môj život dramaticky zmenil. Stretol som niekoho, s kým sa cítim šťastne a bezpečne. Všetko je skvelé. A ten niekto je muž.“

Daley je vo svojej krajine mimoriadne populárny a o jeho fascinujúcom príbehu sa na olympiáde v Tokiu veľa hovorilo. Daley totiž Britániu prvýkrát na olympiáde reprezentoval už v roku 2008 ako 14-ročný a stal sa najmladším britským mužským olympionikom.

Dnes je so štyrmi olympijskými medailami najúspešnejším britským skokanom v histórii a manželom amerického scenáristu Dustina Lancea Blacka, s ktorým spoločne vychovávajú syna.

Daley však využil svoj vplyv a celebritný status na ďalšie odvážne gesto. Vo štvrtok sa v Birminghame začali Hry Commonwealthu a Daley prišiel na otvárací ceremoniál v spoločnosti ďalších šiestich športovcov aktivistov, ktorí niesli dúhové vlajky.

„Vo vyše polovici krajín Commonwealthu je homosexualita stále trestným činom a v troch z týchto krajín za ňu hrozí aj trest smrti,” upozornil na Instagrame Daley. Podľa organizácie Human Dignity Trust hrozí trest smrti za homosexualitu v Nigérii, Guyane a Pakistane.

Aktivisti z Jamajky, Ugandy, Indie či Nigérie sa spolu s britským skokanom rozhodli pred miliónmi sledujúcich divákov v televízii upozorniť na zločiny, ktoré voči LGBT komunite páchajú niektoré krajiny.

Daley nezostal iba pri pochode s dúhovou vlajkou. Čoskoro

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie